Predstavnici vlasti Republike Srpske (RS) uputili su ponovo izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem daju svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini.

U tom dokumentu, uz koji je proslijeđeno i propratno pismo entitetskog predsjednika Milorada Dodika, Vlada RS-a ukazuje na potrebu provođenja izvornog Dejtonskog sporazuma, govori o lažnim navodima o “militarizaciji” tog bh. entiteta i, kako se dodaje, nužnosti održavanja slobodnih izbora u BiH, bez stranog uplitanja.

Dodik objašnjava da su “politički motivisani navodi da RS militarizuje i da je pod ruskim uticajem”.

“Policija RS nije imala obuke s ruskim persnalom, ali često realizuje obuke s američkim oružanim snagama i evropskom policijom. RS ima prijateljske odnose s Rusijom i zapadnim zemljama, ali nije agent nijedne strane države. Vlasti RS nisu povezane ni s jednom paravojnom grupacijom, a njeni lideri isključuju nasilje kao način rješavanja neslaganja”, naveo je Dodik u pismu generalnom sekretaru UN-a Antóniju Guterresu.

Tvrdi da, “prema izvještajima američke vlade, ta zemlja intenzivira svoja dugogodišnja nastojanja da utiče na izbore u BiH finansiranjem medija”.

U dijelu izvještaja govori se i o Izbornom zakonu BiH, “prijetnji od džihadističkog terorizma u BiH” te ističe čvrsta podrška RS-a evropskim integracijama BiH i traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i tako što će zatvoriti OHR.