Dodik za britanski Telegraph: Cilj je mir, ali bismo prihvatili miran izlaz iz Bosne

klix.ba

U razgovoru za britanski The Telegraph predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, između ostalog, da je njegov cilj mir, ali da bi pristao da Republika Srpska izađe iz okvira BiH putem sporazuma.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je da su populizam, podjele unutar Evrope zbog migracija te utjecaj Rusije i SAD-a oslabili želju naroda u BiH za članstvom u EU.

On je izrazio zahvalnost Evropi na velikoj finansijskoj pomoći koju pruža godinama nakon završetka rata.

“Veoma smo zahvalni na finansijskoj pomoći. Naši problemi bi bili još veći da nije pomoći. Ali svi mi, uključujući i Evropu i nas, izgubili smo entuzijazam za ovaj projekt”, rekao je Dodik.

Kao razloge za manjak povjerenja u projekt EU Dodik navodi Brexit, probleme u Eurozoni, porast populističke politike u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji te podjele zbog migranata, kao i utjecaj Rusije i Amerike.

On je za britanski list kazao da su svi naivno vjerovali da će se pristupanjem Evropskoj uniji riješiti svih problema.

Britanski list Dodika opisuje kao kontroverznu figuru čija je politička prošlost išla od štićenika Zapada do tvrdokornog nacionaliste, dok ga neki vide i kao potencijalnog ratnog lidera.

The Telegraph je predsjednika RS-a čitateljima dočarao kao obožavatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i Donalda Trumpa i mađarskog premijera Viktora Orbana te ističu da predsjednik RS-a Brexit vidi kao šablon za secesiju Republike Srpske iz BiH.

U tekstu se navodi da se Rusija, koja uživa dugogodišnji diplomatski utjecaj u Srbiji, sada dodvorava Miloradu Dodiku kroz ulaganja i projekte.

Britanski list navodi da “popularnoj retorici” vjetar u leđa daju i političke elite među Bošnjacima i Hrvatima u BiH. To argumentuju riječima visokog predstavnika u BiH Valenzina Inzka koji je nedavno kazao da bh. politički lideri na neki način i dalje vode rat.

“Koristi se kulturno, ekonomsko, političko i jezičko oružje umjesto pušaka, a cilj je isti – nezavisna Republika Srpska, hrvatska Hercegovina i bošnjačka država”.

Britanski list piše da mnogi strahuju zbog eventualnog rješavanje spora između Srbije i Kosova, odnosno da bi se to moglo preliti na ostatak regiona te izazvati nemire sa obje strane granica.

Dodik je za The Telegraph demantovao da pravi vojsku, ali britanski list podsjeća da je Dodik naredio nabavku oružja za policiju. Predsjednik RS-a je odbacio i partnerstvo s određenim paravojnim formacijama.

“Moj cilj je mir”, rekao je Dodik za The Telegraph.

Međutim, nije propustio priliku dodati: “Ako bi Republika Srpska mogla mirno izaći iz Bosne, putem sporazuma, sigurno bismo to prihvatili”.

The Telegraph u tekstu dodaje da se samo nekoliko stotina metara od Dodikove kancelarije svakodnevno održavaju protesti građana zbog smrti Davida Dragičevića. Njegov otac Davor za britanski medij je kazao da ljudi samo žele živjeti u normalnoj državi.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...