Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da sa kolegama razgovara o tome da kolektivni šef države u periodu između 20. i 25. januara posjeti Brisel, kako bi zatražili kandidatski status.
No, kako je rekao, u predstojećem periodu odlučiće da li će on lično ići u sjedište EU.

“Da ne mislite da sam sujetan, bolje da mislite da mi je svejedno, ali oni već imaju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, pa neka on hoda po Briselu. On je svakako tamo ljubimac”, istakao je Dodik na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Na pitanje Vijesti.ba da li će se ipak odlučiti za odlazak u Brisel, s obzirom na zajedničku izjavu o EU integracijama koju je novi saziv Predsjedništva BiH usvojio na prvoj sjednici, Dodik je poručio kako nije isključio tu mogućnost.

“Ali mi se čini da ću im predložiti Zvizdića, on je tamo dobar”, rekao je Dodik, te dodao:

“Ne treba ja da idem kao poštar u Brisel i nosim izjavu. Ona je objavljena na web stranici Predsjedništva BiH i svima je dostupna. Želimo da što prije dobijemo kandidatski status. Ako je moj dolazak u Brisle odlučujući da dobijemo kandidatski status, ja sam spreman da odem i budem tamo deset dana, ako treba”, konstatovao je Dodik.