Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaračem i braniocem neonacističkih i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća. 

– Komitet je grubo previdio činjenicu da su umjetničko djelo i njegov tvorac uvijek međusobno povezani i da se isključivo estetski kriteriji primijenjeni na književno djelo ne mogu razdvojiti od univerzalnih etičkih i humanističkih kriterija, primijenjenih istovremeno i na umjetničko djelo i na biografiju pisca – navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je neposredno nakon agresorskog rata u Bosni i Hercegovini Handke 1996. godine objavio knjigu “Putovanje rijekama: Pravda za Srbiju”, u kojoj staje na stranu Slobodana Miloševića i njegove politike neonacističkog agresorskog rata, etničkog čišćenja, ratnih zločina, progona i genocida, masovnih grobnica, izražavajući čak sumnju da je u Srebrenici izvršen stravični pokolj i optužujući građane Bosne i Hercegovine, konkretnije bosanske muslimane, za “napade na Srbe”, naglašavajući da to nije ništa drugo nego bešćutno i monstruozno podržavanje i slavljenje počinjenih ratnih zločina.

– Time on, zapravo, ne brani Srbe, nego brani jednu zločinačku fašističku politiku, čime obezvređuje antifašističku tradiciju srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata – kazali su iz Društva.

Smatraju da je Komitet dodjelom Nobelove nagrade za književnost zagovaraču i braniocu neonacizma, ratnih zločina i negatoru genocida u Bosni i Hercegovini, austrijskom piscu Peteru Handkeu ugrozio dignitet Nobelove nagrade za književnost i ponizio književnost i književno stvaralaštvo uopće, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba