Foto: Ilustracija

PIŠE: Elvedin Hasanagić

Sjedim sinoć sam sa ženom na kauču, gledamo neki romantični film, zagrlila ona mene, šta ću, i ja nju zagrlim, vidim ja, ona sve više uz mene počela se lipiti, mene neka prpa uhvatila, ni sam ne znam što, al’ ništa ja ne obazirem se, nego i dalje film gledam. Kad se začu zvono na vratima, ja zahvaljujem Bogu što me spasi od ove moje, a ona psuje jer su je navodno prekinuli u gledanju filma, ali ne osvrćem se ja na nju, nego vičem: “Haj smakni se da otvorim ljudima, ne valja da puno čekaju gosti!”

Bio je to Meho i njegova Zuhra, došli na sijelo. Mene pravo začudili, jer znam da je Meho prije nešto više od mjesec dana otišao u Njemačku, dobivši neki posao na bauštelu. Čuo sam to, pričalo se po selu: “Sad je njemu ravno do mora, mozak na pašu, mistriju u ruke i ošni”. A on, bio je sav ponosan, jer će napustiti Bosnu, i mene počeo zezati, govoreći mi: “Dite, nema ovdje kruha, ja ne bih htio raditi za 500 maraka mjesečno” – a do neki dan radio i on gdje i ja.

Međutim, vidim ja on sav nešto smrknut, reko: “Ženo, pristavde kahvu” – kad će Zuhra ko iz topa: “A neš Dinemi, mi sad popili” – neposlušavši Zuhru, u mene žena pristavi kahvu, i dođe slušati priču, a vidim ja njoj na licu kako je ljuta, “zbog filma”.

Priča Meho, kako u Njemačkoj svašta ima – Švabe su to dite, izgrad’lo Njemačku samo tako – isto je pričo, kad je išao u Sarajevo po neki papir. Reko super, kako je na poslu, moj Mehaga? “Čuj kako je”, priča on i pali cigaru, preš’o na neke skuplje, otkako je otiš’o u Njemačku: “nema kod Švabi odmaranja, samo arbajt”.

Čuje se Zuhra kako dodaje na to njegovo: “Arbajt, ali za pare ne pitaj – ovom mom konju dali nekakvu hiltovku, fleksu i sto maraka da se može vratiti u Bosnu.” – a on hudnjak sav se stiso, i veli: “Haj Zuhra šta ti znaš šta je pos’o, znaš li ti kolko hiltovka i fleksa vrijede?”

Onako sarkastično ga upitah kad ćeš nazad za Njemačku, a Meho poče nešto okolišati, ali zato Zuhra mu ote riječ iz usta: “Ma kakva dite Njemačka, litos će on u maline, je’o Švabe, i njihove eure!” – a on hudnjak, samo je gleda, kao da je ostao bez riječi. Bio je to jedan od onih trenutaka kad žena baci insana na koljena, pa on hud ne zna ni šta reći u svoju odbranu – pa samo izusti: “Rekli su poslati ostatak…” i uze srkati kahvu u nadi da će što prije popiti i otići iz ove situacije, a ona moja, samo mene gleda, i u faci joj se vidi ljutnja, jer su je prekinuli u pola filma.

Na vratima rekoh Mehi: “Je’i ga dite, tako ti je to, ni Švabo više nije k’o što je nekad bio, za’eba te čojk za pare, a ja sam evo baš jutros dobio svoji 500 maraka, koje ću razvući do prvog.”

Samo što zatvorih vrata ona moja se stvori iza mene: “Ljubavi, hoćemo li nastaviti sa filmom?” – reko: “Boli me glava nešto, a sutra moram rano na pos’o, ode leći spavati!” Samo me mrko pogleda, ne kazavši ništa. Da li je to bio kakv znak, ili je nešto drugo u pitanju, ni sam ne znam.