Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) objavit će početkom naredne sedmice novi tender za montiranje – verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH.

Ovu informaciju potvrdio je Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. Razlog za raspisivanje novog tendera, što će se dogoditi, najvjerovatnije, u utorak, jeste taj što se na prvobitni nije prijavila nijedna firma.

Riječ je o raspisanom tenderu od 18. avgusta, a do 7. septembra, kada je istekao rok, stigla je samo prijava, i to za LOT 1, i tiče se verifikacije uređaja. Bez montaže, respiratori ne mogu biti podijeljeni medicinskim ustanovama. Oni već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Vrijednost ugovora koji se odnosi na montiranje i postavljanje procijenjena je na 175.500 maraka. Kadribegović nam je rekao da još nije odlučeno o kojem će postupku biti govora, otvorenom ili direktnom, s obzirom na to da „naša država nema ovlaštenog servisera“. Jedina firma koja je ovlaštena za ovu vrstu posla je iz Srbije, ali se nije prijavila na tender.

Inače, trakavica s podjelom respiratora traje mjesecima, još od aprila.

Istraga Tužilaštva

U nabavku uređaja plaćenih 10,5 miliona KM uključilo se Tužilaštvo BiH, a već mjesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, VLASNIK „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak. U ovom predmetu ispitano je više od 30 svjedoka, a pitanje je dana kada će biti podignuta optužnica.

Podijeljena donacija UEA

Poslije višemjesečne agonije okončana je distribucija donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), vlade Emirata Dubai, namijenjene stanovnicima BiH. Kako je rečeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, ova donacija je konačno podijeljena, među njima i 40 respiratora.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.