Povodom situacije koja je nastala zbog širenja koronavirusa, Federalni sindikat doktora medicine i stomatologije saopćio je da su zajednički stali u odbranu zdravlja i života građana. 

– Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za ljekarskim pregledom, ali isto tako apeliramo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo, dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta ljekarima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice koronavirusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih – navodi se u saopćenju Sindikata. 

Navode da smanjen broj zaraženih na području Federacije omogućava da sve raspoložive kapacitete usmjere na najteže pacijente. 

– Doktori u Federaciji BiH, kao i u ostatku države BiH, imaju znanje i iskustvo da se izbore s ovom vrstom pandemije. Potrebni su nam vrijeme i oprema. I jedno i drugo nam nedostaje, ali barem na vrijeme možemo doprinijeti učešćem svih nas u radikalnim epidemiološkim mjerama, kojima ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum i time dobiti na vremenu – naveli su u saopćenju.

Apeliraju na građane da savjet liječnika kad god je to moguće zatraže telefonom, da ne idu nepotrebno na preglede, da tako smanjuju gužve u čekaonicama i eventualni kontakt zdravih s oboljelima te širenje infekcija.

– Upućujemo posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem koji su se u posljednjih 14 dana vratili u BiH, da se jave telefonom nadležnom ljekaru ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaki kanton. Ako se odlučite pozvati hitnu medicinsku pomoć, naglasite im podatak o temperaturi i putovanju izvan BiH kako bi oni pokrenuli proceduru sigurnog zbrinjavanja – navode. 

Zbog nastale situacije, ljekari su obustavili godišnje odmore, usavršavanja izvan BiH ili druge aktivnosti i praktično svi doktori FBiH su na svojim radnim mjestima. 

Apeliraju na nadležne za nabavku opreme da odmah reagiraju i da nabave dovoljno zaštitne opreme kako za zaposlene u zdravstvu, tako i za pacijente.

– Potrebna je, prije svega, potpuna zaštitna oprema za sve medicinsko osoblje. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenarij. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora “izbaci” iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen sa posla sada kada je najpotrebniji građanima – navodi se u saopćenju. 

Ističu da ne smiju dozvoliti da manjak opreme doprinese širenju infekcije. Unaprijed planiraju i to da će, u slučaju epidemije, porasti broj životno ugroženih pacijenata, koji zahtijevaju posebnu brigu. Predlažu da je neophodno da na vrijeme naprave reorganizaciju zdravstva, prilagode se trenutnoj situaciji kako opremom i osobljem, tako i prostorom. 


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Doktori imaju znanje i iskustvo da se izbore s ovom vrstom pandemije / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.