Pregovori Sindikata doktora medicine i stomatologije sa premijerom USK-a nastavljaju se sutra, kada zasjeda i Skupština sa budžetom za 2019. na dnevnom redu.

Generalni štrajk sindikata doktora medicine i stomatologije u Unsko-sanskom kantonu ušao je u drugu sedmicu a da se pregovarački tim još nije sastao. Podrška krajiškim doktorima stigla je i od kolega iz Federalnog sindikata doktora, koji su sa njima u svakodnevnim kontaktima i sihronizovano vrše pritisak na vlasti USK-a. Jučer je doktore kontaktirao i krajiški premijer Mustafa Ružnić.

– Mi smo se trebali sastati sa premijerom, ali je sastanak prolongiran za srijedu, kaže nam dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata.

Sutra se održava i redovna sjednica Skupštine Kantona, na čijem dnevnom redu će se naći kantonalni budžet za 2019, koji, ako bude usvojen, treba riješiti konkretne probleme kada je u pitanju i potpisivanje kolektivnih ugovora sa sindikatima doktora medicine i ostalog medicinskog osoblja. Svi se žale na najmanje satnice među kolegama u FBiH. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da su ljekari u USK-u preopterećeni poslom i zbog više od 3.000 migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši, koji imaju raznih zdravstvenih poteškoća, a vrlo često zatrpaju intenzivni odjel sa brojnim povredama. Uz to, Kanton napušta ljekarski kadar, nezadovoljan uslovima rada i primanjima.

– Nedavno su nas napustila četiri ljekara i bojimo se da ćemo doći u još goru situaciju. Mi ćemo svakako nastaviti štrajk, a nakon razgovora sa premijerom, ukoliko se ne postigne dogovor, planiramo organizovati sastanak Upravnog odbora na kojem ćemo razmotriti prijedlog da izađemo i na proteste, napominje dr. Kurtagić.

Pored Nacrta budžeta za 2019, u srijedu će se raspravljati i o radu Zavoda za zdravstveno osiguranje, te će vlast tako tražiti način da udobrovolji ljekare. F.B.

Izvor: Oslobođenje.ba