Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona donio je Odluku da se ukine ovlaštenje doktorima za izdavanje takozvanih zelenih recepata koji idu na teret zdravstvenog osiguranja, a zbog malverzacija sa istim koje su utvrđene tokom kontrole koju je Zavod poduzeo.

Ovlaštenja su ukinuta za troje doktora u Domu zdravlja Bihać i jednom doktoru u Domu zdravlja Velika Kladuša.

Ostaje da se vidi hoće li Zavod nastaviti sa kontrolom i utvrditi i veći broj prekršilaca, a još uvijek je nepoznato šta će biti sa apotekama koje su surađivale sa spornim ljekarima u malverzaciji sa esencijalnim receptima.

Naime, ministarstvo Zdravstva USK s jedne strane pokušava da formira JP kantonalne apoteke, a uskoro slijedi novi godišnji tender za pružanje apotekarskih usluga Zavodu, među kojima će se prijaviti i one koje su surađivale sa doktorima kojima je Ovlaštenje za izdavanje recepata stavljeno van snage.

Direktor ZZO-a Almir Handanagić bio je obustavio isplate apotekama dok se istraga ne završi.

Podsjećamo, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN – link:https://www.cin.ba/recept-za-korupciju/ ) navodi : “Analiza izvještaja koju su radili novinari CIN-a je pokazala da su njihovi recepti najčešće realizirani preko apoteka „Europharm“ i „Kovačević“. Zavodu je na naplatu od njih stiglo 118 lažnih recepata.”

U konačnici oštećen je budžet Zavoda zdrastvenog osiguranja, ali oštećeni su i svi bolesnici i građani koji su od ljekara dobili odgovor da nemaju zelenih recepata, dok su zapravo recepti bili predmet nelegalnog pribavljanja koristi.

//mojusk.ba