Nakon šest mjeseci, Dom zdravlja Bihać bi ove sedmice trebao dobiti novog direktora.

Slobodan čovjek

Jedina dva prijavljena kandidata za direktorsku fotelju su sadašnja v. d. direktorice dr. Anela Kasumović-Softić, magistrica ginekologije, i dr. Mustafa Hamami, bivši načelnik Odjela onkologije Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić i jedini specijalista onkologije na području Kantona.

Dr. Hamami je podnio zahtjev za sporazumni raskid ugovora s Kantonalnom bolnicom koji istječe za nepuni mjesec.

– Razlog mog napuštanja Onkologije koju sam utemeljio u Bihaću je odluka menadžmenta da na ovaj odjel smjesti palijativnu njegu, čemu sam se usprotivio. U međuvremenu sam kao slobodan čovjek čuo za poziciju direktora i odlučio sam se prijaviti i ne znam šta je tu loše. Tražim novi posao da radim kao doktor interne medicine u Domu zdravlja – tvrdi dr. Hamami.

Inače, direktorska pozicija u DZ Bihać već nekoliko godina po stranačkoj liniji pripada SDP-u, odnosno DF-u, koji su na tu poziciju imenovali dr. Azru Hasić-Ćehić, protiv koje se vodi i sudski postupak, a koja je iz SDP-a prešla u DF. Nakon povratka dr. Kasumović-Softić iz Sarajeva u rodni Bihać, DF ju je imenovao za v. d. direktorice DZ Bihać.

– Bez obzira što sam kao kadar DF-a imenovana za v. d. direktorice, nakon što sam na toj dužnosti počela razotkrivati kriminal u Domu zdravlja, „zamoljena“ sam od bihaćkog DF-a da povučem svoju kandidaturu da bi mjesto direktora prepustila kolegi dr. Hamamiju koji je napustio A-sda i prešao u DF – tvrdi Kasumović-Softić.

Ucjene i prijetnje

Dodaje da, i pored brojnih ucjena i prijetnji, neće odustati jer želi Domu zdravlja vratiti ugled i kredibilitet koji je nekad imao i da konačno i ljekari i pacijenti budu zadovoljni.

Ko ispunjava uvjete

Hoće li stranačka nadmoć prevagnuti u ovom slučaju, saznat će se za nekoliko dana jer, Kasumović-Softić dodaje, dr. Hamami ne ispunjava zakonske uvjete za ovu poziciju za koju je potrebna specijalizacija koju plaća ZZO.