Domaća loza i šljivovica ne mogu preko granice u EU

cazin.net
Sezona godišnjih odmora je pred nama. Jedna od važnijih stvari o kojima moraju voditi računa državljani BiH su dokumenti potrebni za putovanje.

Sezona godišnjih odmora je pred nama. Jedna od važnijih stvari o kojima moraju voditi računa državljani BiH su dokumenti potrebni za putovanje.

Provjerite pasoše

U normalnim okolnostima to ne bi trebao biti problem, ali godinama se pred samu sezonu pojavljuje i problem vezan uz nestanak knjižica za pasoše. Nedavno je razlog bio dodjeljivanje posla pojedinim inostranim kompanijama, pa je i vađenje pasoša postalo izuzetno stresan dio priprema za putovanje, piše Večernji list BiH.

Važno pravilo prilikom putovanja u države za koje stanovnicima BiH nisu potrebne vize je važenje pasoša. Za sve članice potpisnice Schengenskog sporazuma vrijedi isto pravilo, a to je da vam pasoš mora vrijediti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u BiH.

Onima koji imaju novca za putovanje, ali nemaju pasoša, najlakše je zaputiti se preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma. Oni koji bi ipak bez pasoša preko granice, s ličnom kartom, mogu birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. S te tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice uz ličnu kartu. Kako biste izbjegli nepotrebna zadržavanja, važno je pridržavati se osnovnih odredbi o količini unesene robe u Hrvatsku, odnosno u EU. Od aprila 2017. godine krenulo se s pooštrenim mjerama kontrola vanjskih granica EU, pa tako i Hrvatske za građane BiH i Srbije, ali i za Hrvate na granici sa Schengenom.

Bez mesa i mlijeka

Građani koji planiraju godišnji odmor izvan BiH, prilikom prelaska granice trebaju posebno paziti na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije dopušteno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni u sendviču.

Prema uputi Carinske uprave Hrvatske, građani u prtljazi ne smiju imati ni male količine mesa i mlijeka ni njihove proizvode.

Kada je u pitanju novac, fizička osoba prilikom ulaska na područje EU i izlaska iz njega, a koja sa sobom nosi gotovinu u iznosu od 10.000 € ili više, u obvezi je prijaviti taj iznos carinskoj službi zemlje ulaska u EU. Cigarete, duhan i alkoholna pića mogu se prenositi u strogo ograničenim količinama. Dopušteno je ponijeti i jednu litru alkoholnoga pića, ali u originalnom pakiranju, što znači da domaća lozovača i šljivovica ne dolaze u obzir.

 

Da li često puštate gasove tokom dana? Prijeti vam ozbiljan problem opasan po vaše zdravlje

Koliko ispuštate puno gasova dnevno, to može ukazivati na određene probleme. Zato to nemojte zanemarivati.

Normalno je da ispuštamo gasove, ali ako su oni učestali i vrlo neprijatnog mirisa nego inače, to može značiti da je vaš organizam pun toksina.

To znači da su prisutne i neke bakterije.  Zbog toga trebate promijeniti način ishrane.Zdravo se hraniti, jesti više voća i povrća, te smanjiti unos šećera.

Smatra se da je normalno da gasove ispustite 10 puta dnevno, a više od toga može ukazivati na ovakav problem. Zato promijenite način ishrane i biće bolje. Tako ćete očistiti svoj organizam od bakterija i toksina.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi, a za više korisnog sadržaja ostanite uz našu web stranicu svaki dan, te podijelite sa vašim prijateljima i rodbinom.

Mame konačno priznale: Više vole najmlađe dijete

Pitajte mamu i tatu jeste li im draži vi ili vaša braća i sestre i zasigurno će reći da ste im svi jednako dragi.

Posljednje provedeno istraživanje pokazuje da lažu.

Iako to ne žele otvoreno priznati, većina roditelja ima dijete koje im je draže. Na online forumu Mumsnet provedeno je istraživanje 1000 majki, a njih više od polovice je pod okriljem anonimnosti priznalo da im je draže najmlađe dijete. Samo četvrtina majki priznala je da im je draže prvorođeno dijete.

Ono što je većina majki navela kao razlog veće ljubavi prema najmlađem djetetu jest to što je “prvo dijete teže i zahtjevnije”. Stručnjaci pak upozoravaju da se majke ne trebaju osjećati loše jer imaju različite osjećaje prema djeci.

“Favoriziranje djece je jedan od posljednjih tabua i može izazvati krivnju, pa je važno naglasiti da je riječ o čestoj pojavi i nije užasno”, rekla je Justine Roberts, osnivačica Gransneta.

Prije ovog istraživanja provedeno je još jedno u kojem su majke rekle da od njihove djece, najmlađe bi najvjerojatnije reklo da joj je najdraže. Samo petina djece misli da nema favoriziranja u njihovoj obitelji. Isto istraživanje pokazalo je i da su prvorođena djeca više vezana uz majku pa se čak i u odrasloj dobi više druže s njom. To potvrđuju i majke, koje misle da imaju najviše zajedničkih interesa s najstarijim djetetom.

Čini se da ima istine i u postojanju “sindroma srednjeg djeteta”, onog koje dobiva najmanje pažnje majke, no istraživači misle da ga izazivaju sama djeca koja se najmanje oslanjaju na svoje majke čak i u odrasloj dobi.

“Majke se jako brinu oko svega s prvim djetetom, a kad stignu ostala djeca opuštenije su jer su već iskusile sve loše i dobro. Mlađa djeca uče na greškama starije pa su zbog toga manja briga za svoje majke”, zaključio je voditelj istraživanja Aoife Davey.

Snimak koji će vam uljepšati dan: Bihaćka lavica Dalal Omerović vam šalje pusu! (VIDEO)

Na Facebook stranici “Za Dalal” objavljen je novi presjek stanja malene Dalal Omerović iz Bihaća, jednogodišnje djevojčice oboljele od najtežeg oblika leukemije:

Dragi nasi prijatelji, zelimo s Vama da podjelimo nama lijepu vijest. Bio je danas jedan profesor kod roditelja od Dalal. Rekao je da su dobri nalazi punkcija i da, posto su i prethodni bili dobri, postoji mogucnost da nece morati raditi transplantaciju. Kad se sad oporavi od ovog petog ciklusa, pocet ce sa terapijom koja traje godinu (da pije lijekove svaki dan, a cetiri dana mjesecno da u bolnici prima th).  Opet ce imati detaljniji razgovor kad nadju prevodioca, posto imaju jos nekih pitanja.  Znaci transplantacija nije definitivno odbacena, tako kaze. Ali za sada nece i ako nalazi budu i dalje dobri, nece. Ali ako se sta ne daj Boze pogorsa, ona ce morati transplantacija.Znaci sve je na nasoj mrvici kako ce dobro reagovati na naredne terapije i kako ce se nalazi pokazati. Mi se uzdamo u dragog Boga i snagu nase Dalal i vjerujemo samo u najbolje i ako Bog da njeno potpuno ozdravljenje nakon svih terapija.

 

VIDEO PRINCEZE DALAL POGLEDAJTE – OVDJE!

 

Par se prestravio nakon saznanja da ih neko prati na putu oko svijeta! (FOTO)

 

Jack Morris i Lauren Bullen poznati su instagram fotografi koji bilježe svoje predivne avanture i dijele ih s ljudima iz cijelog svijeta.

Ali, neko od njihovih pratitelja svoj je posao shvatio preozbiljno.

Dvoje ljudi prati ih gdje god krenuli, a dokaz za to su fotografije koje su identične njihovima. Sve ljude zanima radi li se o neslanoj šali ili netko ima ozbiljnih problema.  Šta vi mislite?

put-oko-svijeta

 

Ove djevojke su zaista prelijepe: Morate ih zapratiti na Instagramu (FOTO)

Ove djevojke su zaista prelijepe.

Pogledajte njihove fotografije i zaključit ćete zašto ih jednostavno morate zapratiti na Inastagramu.

Emily Sears

 Abigail Ratchford

Alice Peneaca

 

Anna Nyström

 

 

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...