– Ključ uspjeha pomoći privredi BiH, odnosno konkretno privredi u USK, jesu različiti programi federalnog resornog ministarstva. Radi se o četiri različita programa povoljnijeg kreditiranja koji su ponuđeni ovom sektoru, a jedan od ključnih elemenata je i veća uključenost privrednih komora, kako bi krajnji korisnici bili bolje informisani. Samim tim, trebali bi se poboljšati i statistički podaci, koji, za sad, pokazuju donekle slabu zainteresiranost privrednika s ovih područja.

Privrednici u BiH, odnosno USK, već duži vremenski period nalaze se u vrlo teškoj poziciji. Velika konkurencija, nedovoljna podrška, te nametne mjere koje su uslovile i poskupljenja, samo su dodatni razlozi za strah i upitan opstanak.

Ipak, statistički podaci pokazuju, da privrednici iz ovog dijela države, bar kad su u pitanju oni koji se bave industrijom, nisu iskoristili sve mogućnosti i projekte pomoći viših nivoa vlasti. Postoje različiti programi, koji su konačno jasno predstavljeni javnosti i koji bi trebali označavati svojevrsnu slamku spasa ovom sektoru.

(rtvusk)