Redovno pranje ruku jedan je od najjednostavnijih načina za izbjegavanje infekcija, odnosno otklanjanja virusa. U vrijeme Corona virusa moramo prati ruke najmanje 20 sekundi. Međutim, neki sapuni uništavaju prirodnu zaštitu kože. U najgorim slučajevima ruke će se toliko isušiti da će nastati male ranice koje postaju posebno osjetljive. Kako bismo sačuvali ruke, ovo su stvari koje treba imati u kući za prvu pomoć.

Ulje od kokosa bogato je masnim kiselinama i tako brže zarastaju ranice. Po potrebi, masirajte ruke uljem od kokosa, ostavite da koža upije a višak isperite vodom.

Maslinovo ulje također može pomoći. Bogato je antioksidansima i podstiče regeneraciju ćelija. Naročito je djelotvorno ako ga prije nanošenja malo ugrijete.

Avokado je također odličan izbor. Nezasićene masne kiseline i mješavina vitamina A, C, i E podstiču regeneraciju ćelija i štite kožu od uticaja okoline. Najbolje je pomiješati avokado sa malo masilnovog ulja, izmasirati ruke, ostaviti da djeluje kratko i isprati bez upotrebe sapuna.

Ako ruke zahtjevaju dodatnu njegu, ulja iz maski za lice mogu biti vrlo korisna. Jednostavno, ruke uvečer premažite uljem od kokosa ili maslinovim, stavite pamučne rukavice i ostavite da se koža nahrani dok spavate.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Domaćim sredstvima oporavite ruke od čestog pranja / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.