Medresu “Džemaluddin Čaušević” Cazin danas su posjetile džematlije džemata Oborci-Šeherdžik MIZ Donji Vakuf i uručili im vrijednu donaciju.

Seid ef. Hodžić i njegov džematski pratilac, Haris Bešir, bili su gosti ovoj ustanovi, a razlog posjete je zekat koji Hodžić prikuplja sa svojim džematlijama.

Ove godine Seid ef. Hodžić je dobio priznanje Rijaseta Islamske zajednice BiH za ostvareni uspjeh u prikupljanju zekata na poljoprivredne proizvode.

Ovaj džemat broji 300 domaćinstava prikupio je oko osam tona zekata u poljoprivrednim proizvodima (krompir, jabuke, kupus, luk).

Današnja posjeta je realizirana na prijedlog upravnika medrese iz Travnika. Budući da oni raspolažu sa dovoljno sredstava koja su im pristigla na ime zekata, on je predložio da Cazinska medresa bude mjesto gdje će oni uvakufiti svoje preostale poljoprivredne proizvode (oko sedam tona).

Ovom prilikom, Seid ef. Hodžićje izrazio želju za ovakvim oblikom saradnje i u budućnosti, saopćeno je na Facebook stranici ove Cazinske medrese.

Izvor: Biscani.net