Prva grupa hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, sa 138 hadžija iz Sarajevskog muftiluka, danas je iz Medine doputovala na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje su ih dočekali prijatelji i porodica. 

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, muderris Nezim ef. Halilović je za Fenu potvrdio da su hadžije sinoć, nakon oproštajnog tavafa, iz Meke krenuli za Medinu i jutarnjim letom u 05:20 sati po lokalnom vremenu s tamošnjeg aerodroma krenuli u Sarajevo.

– Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije izdalo je potvrdu termina svih dvanaest letova za naše hadžije – kazao je.

Predviđeno je da će nakon prve grupe danas također biti organiziran još jedan večernji let čiji je dolazak na Sarajevski aerodrom planiran u 21:40 sati.

U nedjelju i ponedjeljak bit će organizirana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu planiran po jedan let, čime će biti okončan dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Bosne i Hercegovine ove godine je petu islamsku dužnost, hadž, obavilo 1.680 vjernika.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba