Dora Bilić, Zagrepčanka koja je otišla u ISIL, kako piše Slobodna Dalmacija, ne želi se vratiti te je zbog toga promijenila i ime.

Ona i njena kćerka nalaze se u kampu Al-Hol.

– Što se tiče sestre, ja ne znam tačno što je njen cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu državu i čeka je ovdje – glasila je poruka iz Al-Hola koju je dobio novinar Slobodne Dalmacije prošlih dana. Dodaje kako ona u kampu masira žene jer je po struci fizioterapeut, ali da se prestala družiti sa ženama s Balkana te se druži većinom sa Sirijkama.

Dora Bilić nije jedina hrvatska državljanka koja je završila u halifatu. Prema izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za 2018., tamo je boravilo ukupno sedam osoba s hrvatskim pasošom, od čega dva muškarca i pet žena.

U izvještaju objavljenom u junu nije naveden njihov identitet, nego samo da su obojica muškaraca poginula u sukobima na strani ISIL-a, dok se neke od žena nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF u Siriji.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba