U organizaciji Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora, jučer je na platou Centra “Sunce” otvoren izviđački višeboj “Kozara 2019”. Okupilo se skoro 400 izviđača iz svih bivših republika bivše Jugoslavije, osim iz Slovenije. Ovo tradicionalno takmičenje datira iz 1973. godine, a prema riječima starješine Ernesta Badnjevića, od sredine 2013. održava se polovinom novembra.

Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenica, kaže da su po osmi put u Prijedoru i da skoro niko nije mogao vjerovati da će višeboj ovako dugo trajati.

– Mi nastavljamo našu saradnju – rekao je Šarić i dodao da se djeca veoma rado druže i da je iz Zenice u Prijedor stiglo pedesetak učesnika.

Iz Sjeverne Makedonije prvi put je stigao Izviđačko-porečki odred “Jadran” iz Skoplja, a njihov starješina Miko Stojanovski kazao je da im nije bio problem prijeći više od 800 kilometara da bi učestvovali.

Višeboj je podržao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Jedan od najmlađih učesnika višeboja Amir Jakupović ima devet godina.

– Zanimljivo je kad idemo u šumu i istražujemo, a naročito vezivanje marame u čvor – rekao je Jakupović.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba