Države čiji su državljani poginuli u nedavnom iranskom rušenju putničkog aviona ukrajinske kompanije usaglasile su zajedničku listu od pet ključnih stvari koje traže od vlasti Irana, uključujući i isplatu odšteta porodicama stradalih. 

Iranske snage su 8. januara raketnim napadom srušile avion ukrajinske kompanije koji je poletio sa aerodroma u Teheranu. Život je izgubilo svih 167 putnika i devet članova posade.

Među poginulim su bili državljani šest država i to Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Holandije i Velike Britanije, a kanadskom inicijativom u Londonu su se danas sastale delegacije tih država, izuzev Irana.

– Mnogo, mnogo je pitanja koja imamo. Međunarodna zajednica želi da čuje odgovore – kazao je nakon sastanka šef kanadske diplomatije Fransao-Filip Šampanj.

Zemlje učesnice sastanka usaglasile su pet ključnih zahtjeva. Od vlasti Irana traže da omogući punu konzularnu uslugu porodicama stradalih, da sprovede detaljan proces identifikacije žrtava, kao i da se provede opsežna istraga otvorena za saradnju svih oštećenih država i državljana i procesuiraju odgovorni, da zvanični Teheran preuzme punu odgovornost za rušenje aviona i da osigura odštete za porodice stradalih.

Šampanj je kazao da Iran sarađuje, ali da postoje i druge moguće mjere koje bi oštećene zemlje mogle pokrenuti, uključujući i krivične postupke i rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Države čiji su državljani stradali u obaranju aviona od Irana traže odštetu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.