Službenici Jedinice Granične policije BIH Izačić danas su lišili slobode državljanina Iraka inicijala B.K.M. rođen 1991. godine koji je pokušao prokrijumčariti dvoje svojih državljana. Prema naredbi Tužilaštva BIH, vozilo i putne isprave su privremeno oduzete, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, B. K. M. će uz izvještaj o krivičnom djelu biti predan Tužilaštvu BIH. I pripadnici MUP-a USK-a uhapsili su dva migranta, jednog zbog napada na policajca, a drugog zbog počinjenja više krivićnih djela i prekrašaja u Bihaću, prenosi RTV USK.

Krijumčareni Iračani, od kojih je jedno maloljetna osoba, državnu granicu su pokušali prijeći s putnim ispravama za izbjeglice koje su izdate u Njemačkoj, i glasile su na druga imena. Otkriveni su graničnom kontrolom golfa njemačkih nacionalnih oznaka na izlasku iz BIH na međunarodnom graničnom prijelazu Izačić.

Aktivnost pripadnika Granične policije BiH na sprečavanju organiziranog krijumčarenja migranata preko bosanskohercegovačke granice nastavljaju se i u narednom periodu. Grupa krijumčara ljudima lišenih slobode u Operativnoj akciji Centar, za krijumčarenje ljudi preko bosanskohercegovačke granice naplaćivali su oko 1.500 eura po osobi a za krijumčarenje do Italije uzimali su i 16.000 eura. Kako su saopćili iz Ureda komesara policije USK-a, tokom akcije izmještanja migranata s GP Maljevac u prihvatni centar hale firme „Miral“, u jednom od autobusa u toku prijevoza došlo je do međusobnog fizičkog sukoba između samih migranta, te u toku stavljanja pod nadzor lica koja učestvuju u sukobu, jedan od migranta fizički je napao i policijskog službenika koji je bio u pratnji lica. Migrant koji je fizički nasrnuo na policijskog službenika stavljen je pod kontrolu te je lišen slobode. Službi za poslove sa strancima bit će dostavljen zahtjev za izmještanje migranta u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. A zbog počinjenih krivičnih djela na području grada Bihaća pripadnici policije USK-a lišili su slobode državljanina Alžira. Operativnim radom na terenu, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać, došli su do saznanja da se u vezi s provalom u jedan ugostiteljski objekt iz čije je kase otuđeno oko 100 KM, pokušajem ulaska u stambeni objekt, te otuđenja dva mobitela i aparata za pranje pod visokim pritiskom, dovodi lice I.Z iz Alžira koji je lišen slobode i nad njim su istražitelji zaveli kriminalističku obradu. U potpunosti je priznao počinjena krivičnih djela i prekršaj, stoji između ostalog, u saopćenju Uprave policije USK-a.