Državljanin Bosne i Hercegovine, koji živi u Rijeci, je pred protjerivanjem iz Hrvatske, zato što je na Facebooku javno slavio Josipa Broza Tita, Fidela Kastra (Castro) i Če Gevaru (Che Guevara). 

Kako je navedeno u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije, kojim se ovom državljaninu BiH odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj, on predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak, jer u svojim javnim istupima “odobrava nasilne i vaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u Republici Hrvatskoj, te veliča određene historijske ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja krivičnih djela međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta. 

– Obzirom na opisano, stojimo pri presudi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru tj. na društvenim mrežama, mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira – navodi se u mišljenju ove agencije. 

Državljanin BiH već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen pokojnom hrvatskom državljankom sa statusom braniteljice, a i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s drugom hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja Sigurnosno-obavještajne agencije odlučila da on više ne smije biti u Hrvatskoj.

Riječanin je rekao da su mu Tito, Mao Ce-tung, Če Gevara i Kastro simpatični, i zbog toga je o njima pisao na Facebooku. 

– I zbog toga više ne smijem biti u Hrvatskoj. Ja sam pacifist koji se zalaže za socijalnu pravdu. Kad god sam na Facebooku pisao o njima, jasno sam davao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ali ne i metode kojima su se služili – rekao je, razočaran zbog odluke da mora napuštati Hrvatsku, iako je tu zaposlen i ima porodicu. 

Međutim, njegova tvrdnja da je pacifist nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

Dodao je za Index.hr da vjeruje da državljani Hrvatske žive u fašizmu. 

– Ne žele me valjda protjerati zato što mislim da su na vlasti sve “stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele” ili zbog mog čvrstog uvjerenja da živimo u fašizmu, i da svako ko nije desničar i nacionalist, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele protjerati jer smatram, kao i grupa Bader Majnhof, da nam “kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih” – rekao je. 

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije je da on Hrvatsku mora napustiti u roku od mjesec dana. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba