Veliki broj javnih, ali i privatnih predškolskih ustanova Unsko – sanskog kantona ima duge liste čekanja za prijem djece. U kladuškom privatnom vrtiću „Lily“ na listi čekanja za prijem u vrtić je oko 30 djece, dok je ta brojka daleko veća kada je u pitaju JU Dječije obdanište Velika Kladuša. Prema riječima direktorice ove javne ustanove Asmire Jašić u ovoj školskog godini u obdanište je upisan maksimalan broj polaznika, 109, a na listi čekanja za prijem je gotovo isto toliko, oko 100 djece.

Jašić, koja je ujedno i predsjednica Aktiva direktora javnih predškolskih ustanova Kantona, kaže da su uzrok dugih lista čekanja ili mali smještajni kapaciteti ili manjak radnika, odnosno čekanje da resorno Kantonalno ministarstvo odobri nova upošljavanja.

Jašić kaže da bi problem dugih lista čekanja u kladuškom obdaništu dobrim dijelom riješili dogradnjom objekta obdaništa. Još 2019. godine uradili su idejni projekat za dogradnju čime bi dobili oko 300 metara kvadratnih dodatnog prostora, a što bi pružilo priliku za upis još oko 50 djece.

S obzirom na to da se radi o većem i skupljem projektu teže je zatvoriti finansijsku konstrukciju i naći finansijera projekta, naročito ako se zna da su većinu dosadašnjih projekata poput nabavke peći za centralno grijanje, zamjene stolarije, i postavljanje ograde oko vrtića finansirali iz kreditnih i sredstava iz donacija roditelja i drugih donatora. Jašić ističe da sva predviđena ulaganja strategijama razvoja na općinskom i kantonalnom nivou u predškolski odgoj ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

Jašić dodaje da uposleni u predškolskom odgoju očekuju daleko veću podršku nadležnog Kantonalnog ministarstva, u finansijskom pogledu, ali i po pitanju donošenja novih zakonskih propisa.

(rvk)