Police officers work at the scene where a man has taken two people hostage at a prision in Luebeck, northern Germany on June 17, 2019. (Photo by Daniel Bockwoldt / dpa / AFP) / Germany OUT

Njemačka se suočava s rizikom mnogo dužeg lockdowna ukoliko savezne države ne provode konzistentno oštrije restrikcije, posebno u svjetlu širenja krajnje zarazne nove varijante virusa, izjavio je u četvrtak savjetnik kancelarke Angele Merkel.

Uz bilo kakva opuštanja sada, vjerovatnoća čak i dužih neophodnih restrikcija sve je veća i veća – izjavio je Helge Braun, šef ureda kancelarke Merkel, u intervjuu za Reuters.

Poput brojnih drugih evropskih zemalja, Njemačka se bori da suzbije drugi val širenja virusa.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 26.391 u proteklih 24 sata na ukupnih 1,84 miliona, saopćio je u četvrtak njemački institut za zarazne bolesti Robert Koch. Broj preminulih porastao je za 1.070 na ukupnih 37.607.

U naporu da uspore širenje virusa, Merkel i čelnici 16 njemačkih saveznih država usuglasili su se u utorak o produženju lockdowna na nacionalnom nivou do kraja mjeseca i uvođenja oštrijih restrikcija.

Braun je aludirao na činjenicu da nekoliko država, kao što su Donja Saksonija i Baden-Wuerttemberg, žele da parcijalno ponovo otvore osnovne škole do sredine mjeseca umjesto da ih drže zatvorenim do kraja mjeseca kako je i dogovoreno.

Braun je također upozorio na potpuni gubitak kontrole zbog širenja zaraznije nove varijante koja se brzo proširila u Britaniji i što bi moglo značiti da Njemačka mora pristati na još oštrije mjere krajem januara.

”Prije nego što se mutacija može širiti u Njemačkoj, mi moramo imati pod kontrolom kompletnu situaciju sa zarazom”, kazao je on.

Izvor: N1.ba