Po starom kalendaru počela oktobarska revolucija, najveća pomorska bitka u historiji dogodila se kod zaljeva Leyte.

Oktobarska revolucija ili Listopadska revolucija je revolucija u Rusiji koja je dovela do raspada Ruskog Carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. 7. novembra (25. listopada po starom kalendaru – oktobarska revolucija) počela je pobuna. Tada je bio zakazan “drugi sveruski kongres sovjeta”.

Naoružani ustanici kreću u akciju još u zoru i zauzimaju najvažnije dijelove Petrograda. Otpora nije bilo, pa je grad već ujutro bio u rukama boljševika, Vlada je još uvijek držala Zimski dovrac. Kerenski je uzalud pokušavao prijeći u protivnapad jer jedinice nisu izvršavale njegova naređenja. Krstarica »Aurora« odbija isploviti i usmjerava topove prema Zimskom dvorcu. Odlično pripremljeni ustanak donio je brzu pobjedu, praktično bez jednog pucnja. Tako je počela historija komunizma u svjetskoj civilizaciji.

Bitka kod zaljeva Leyte smatra se najvećom pomorskom bitkom u historiji, a dogodila se kod Filipina između Japanske kraljevske mornarice te Američke 3. i 7. flote.

Amerikanci su zračnim napadima na Mindanao, Leyte i Cebu počeli pripreme za iskrcavanje, dok je grupa američkih podmornica zatvorila prolaz između Mindanaa i Samara. 19. oktobra iskrcavaju se, uz neznatan japanski otpor, na otok prve američke jedinice odakle počinju, bitkom za Leyte, s osvajanjem Filipina. Između 22. i 25. oktobra Japanci pokušavaju spriječiti daljnja iskrcavanja Amerikanaca i razvija se bitka u zaljevu Leyte. U ovoj bitki Japanci su pretrpjeli najteže i za daljnji tijek rata odlučujuće gubitke: izgubili su tri bojna broda i četiri nosača aviona.

Tri mjeseca nakon Desetodnevnog rata koji se vodio za nezavisnost Slovenije, 25. oktobra 1991. posljednji vojnik JNA napušta njenu teritoriju.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan izdvajamo poznatog španjolskog slikara Pabla Picassa (1881.), bubnjara američke rock grupe Red Hot Chilli Peppers, Chad Smitha (1961.), te britansku pjevačicu Katy Perry (1984.)

Izvor: RTV USK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.