Dvije stotine migranata prebačeno u Đački dom u Bihaću u kojem već boravi 800 osoba

Klix
Oko 200 migranata koji su već nekoliko mjeseci boravili u devastiranoj zgradi Doma penzionera u Bihaću danas su premješteni u objekat Đačkog doma u mjestu Borići.

Oko 200 migranata koji su već nekoliko mjeseci boravili u devastiranoj zgradi Doma penzionera u Bihaću danas su premješteni u objekat Đačkog doma u mjestu Borići.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK nije učestvovalo u današnjem premještanju migranata.

“Policija u današnjoj akciji nije poduzimala nikakve mjere u smislu svojih ovlaštenja, već su predstavnici Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije na human način ukazale migrantima da se moraju iseliti iz objekta Doma penzionera i preseliti se u Đački dom u Borićima”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

I dok se odluke donose jednostrano, oni koji brinu o 800 migranata u Đačkom domu iznenađeni su ovim potezom s obzirom da ne znaju kako će se smjestiti još dvije stotine osoba.

U Crvenom križu Grada Bihaća nisu nam mogli odgovoriti na pitanje hoće li moći podnijeti dolazak novih 200 migranata u krcati Đački dom.

“Na šta će ovo izaći, ni sam ne znam. Situacija je nula. Mi sada dijelimo madrace, postavljamo šatore i radimo isključivo sa svojim resursima”, kazao nam je Selam Midžić, sekretar organizacije.

On je rekao da trenutno oko 800 osoba boravi u Đačkom domu, od čega je 30 do 40 porodica sa djecom.

“Tačan broj saznat ćemo danas prilikom podjele ručka. Ako ste ikad bili ovdje u Đačkom domu i vidjeli kakvo je stanje, zamislite onda kako je kada vam dođe još 200 ljudi. I na to sve, nisu dislocirane porodice sa djecom što je prethodno bilo obećano”, istakao je Midžić.

Žene i djeca, prema ranijim najavama trebale bi biti smještene u hotel Sedra u Cazinu. No, direktor hotela Halil Bajramović rekao nam je da ga o tome još niko nije kontaktirao.

“Sa mnom još ništa nije dogovoreno, niti me ko zvao te i dalje sve stoji na dogovorima od ranije. To ne mora značiti da neće biti razgovora. Ja još jednom želim podcrtati da se tu radi isključivo o smještaju žene i djece, ali ne i ostalih migranata. I druga stvar, ja sam jedina osoba koja je u ovoj priči ponudila neko rješenje. To možda i nije najbolje rješenje, ali niko drugi ništa više ne nudi, već samo posmatraju”, istakao je Bajramović.

Prema nekim najavama, migrantski centar trebao bi biti smješten u Medenom polju na teritoriji općine Bosanski Petrovac, no tome su se danas usprotivile lokalne vlasti.

“Ne želimo reći da nas taj problem ne interesuje, ali želimo naglasiti da je to problem koji trebaju rješavati sveobuhvatno državni organi, uvažavajući sve relevantne činjenice, svakako i stav svake lokalne zajednice. Općina Bosanski Petrovac u skladu sa svojim mogućnostima, kada se za to stvore pravni i ekonomski uslovi, dat će svoj doprinos u tom cilju”, saopćeno je iz Općine Bosanski Petrovac.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...