Džaferović: Naš sistem ne može da funkcioniše bez međunarodne zajednice

N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku ministara vanjskih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine i otpočinjanje provedbe Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, kazavši da je to vrlo značajan korak za BiH i odluka koja je u interesu mira i stabilnosti.

Obraćajući se medijima na pres konferenciji, Džaferović je istakao da je ovim odblokiran NATO put.

“Slijedeća stanica je članstvo u NATO savezu. Proći će izvjesno vrijeme, sve zavisi od reformi koje će poduzimati Bosna i Hercegovina. Pozivam sve instucije u BiH, sve nivoe vlasti da poduzmu sve aktivnosti kako bi BiH uspješno realizirala svoj Godišnji nacionalni program, i sve naredne programe do članstva u NATO savezu”, kazao je.

Upitan hoće li biti konsenzusa u Predsjedništvu BiH za usvajanje ovog nacionalnog programa, Džaferović je kazao da tim povodom državno Predsjedništvo ne treba donijeti nikakvu odluku, jer taj program već sadrži sve mjere, aktivnosti i reforme koje se trebaju ispuniti, koje su u nadležnosti raznih organa i institucija na raznim nivoima vlasti.

“Ne treba nikakva formalna odluka Predsjedništva BiH da bi se krenulo u realizaciju programa”, kazao je.

Komentarisao je i današnji sastanak članova Predsjedništva BiH sa političkim direktorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, ističući da je danas BiH ohrabrena da napravi iskorake prema svom evropskom i NATO putu, kao i u provođenju reformi.

“Očekujem da će se to i desiti u Bosni i Hercegovini. BiH na ovom putu ima snažnu podršku Vijeća za provedbu mira. Razgovaralo se i o reformama. Što se mene tiče, a i ostalih članova Predsjedništva, tu neće biti problema, pogotovo kad se radi o evropskom putu i ekonomskim reformama”, kazao je.

Govorio je i sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Jugoistočnu Evropu Matthew Palmerom, koji se održao nakon sastanka sa Vijećem za implementaciju mira, kazavši da su razgovarali o odnosima BiH i SAD-a.

“Ja pozdravljam snažan angažman SAD-a na pomoći Bosni i Hercegovini. BiH je uz pomoć SAD-a do sada napravila značajne reforme u svim oblastima i u svim sektorima. Ohrabren sam da se ta podrška od strane SAD-a nastavlja”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je naveo da je SAD opredjeljen za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Kada je u pitanju međunarodna politka i odnos međunarodne zajednice u BiH, djelovanje na relaciji Vašington-Brisel je neobično važno i bitno. Danas smo dobili uvjeravanja da se ta politika nastavlja”, pojasnio je.

Džaferović smatra da je uloga međunarodne zajednice značajno oslabila u posljednjih 12 godina.

“Svake godine je sve slabiji uticaj međunarodne zajednice, iako postoji dejtonska obaveza. Imamo sistem koji ne može da funkcioniše bez međunarodne zajednice. Neka nam pomognu da napravimo funkcionalan sistem pa neka onda okončaju mandat”, poručio je Džaferović.3

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...