Džaferović: Ne može se Bećirović distancirati od SDP-a, bio je dio “bolje ponude” Dodiku

Faktor.ba

Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP), od Konvencije te stranke kada je i zvanično obznanjena njegova kandidatura, pokušao se predstaviti kandidatom ne samo SDP-a nego i drugih manjih stranaka te kao neko ko ima podršku istaknutih pojedinaca u bh. društvu te dijela nevladinog sektora.

Bećirovićev izborni štab u više navrata je svojim saopćenjima pokušao stvoriti sliku masovne podrške ovom kanidatu, pa i one koja dolazi iz dijaspore. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da ta podrška dolazi od pojedinaca ili grupa koje su dio SDP-a ili blisko povezane sa SDP-om.

O takvom Bećirovićevom nastojanju da se predstavi općeprihvaćenim kandidatom, a ne samo SDP-ovim, sinoć je na skupu SDA u Banovićima govorio i Šefik Džaferović, kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH. Džaferoviću je, uz ostala, postavljeno i pitanje o pokušaju kandidata SDP-a Denisa Bećirovića da sam sebe predstavi kao nastranačkog kandidata.

– Jasno je da se on želi distancirati od grešaka vlastite partije, ali to nije moguće, jer je upravo on bio direktni “izvršilac poslova” kada je SDP bio u koaliciji sa Dodikom i zarad nekoliko pozicija prodavao interese države BiH. Sjećamo se svi vrlo dobro kako su iz SDP-a, zajedno sa SBB-om, dali Dodiku “bolju ponudu” 2012. godine. Rezultat te “bolje ponude” bio je taj da su SDP i Bećirović podržali Zakon o prebivalištu, koji je direktno usmjeren protiv povratnika u entitet RS, ili da su glasali za smanjenje buždeta na državnom nivou, čime je onemogućeno opremanje i modernizacija Oružanih snaga, a u cijelom paketu bila je i Bećirovićeva stolica u rukovodstvu Parlamenta BiH koju je trebalo sačuvati – podsjetio je Džaferović.

Podsjetimo, 2012. godine kada su se klimale fotelje Zlatku Lagumdžiji, tadašnjem predsjedniku SDP-a i ministru vanjskih poslova BiH te Denisu Bećiroviću, sadašnjem SDP-ovom kandidatu za Predsjedništvo BiH i tadašnjem članu Kolegija Zastupničkog doma BiH, SDP se za razliku od SDA, koju je to koštalo vlasti na državnom nivou, pa ih je zamijenio SBB, pokazao boljim partnerom za SNSD i Dodika. Nedvosmisleno je to i rekao Milorad Živković, SNSD-ovac i tadašnji član rukovodstva Doma:

– Mislim da su se i stranke iz Republike Srpske malo opametile. I pokušavaju da razgovaraju na partnerskim odnosima i preko interesa. Onaj ko da bolju ponudu je naš partner, u zaštiti nacionalnih interesa i zaštiti ekonomskih interesa Republike Srpske. Nema ljutnje, niti političkog vraćanja.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...