Džaferović o Dodikovim izjavama: RS nikada neće biti dio ičeg drugog osim suverene BiH

Faktor.ba

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagirao je na stavove predsjednika RS-a Milorada Dodika iznesene u intervjuu za beogradski list “Politika”.

Džaferović je pozvao Milorada Dodika da prestane kreirati strahove kod građana Bosne i Hercegovine i napadati na suverenitet i teritorijalni integritet države u čije Predsjedništvo traži da bude biran.

– Bosna i Hercegovina je kao suverena i međunarodno priznata država postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonskim mirovnim sporazumom je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje kao država, a modificirana je samo njena unutrašnja struktura. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, Bosna i Hercegovina nije “sastavljena” od dva entiteta, već je ona suverena država čija se unutrašnja struktura sastoji od dva entiteta – navodi u svom reagovanju Džaferović.

Naglašava da “entitet RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH, niti će ikada biti dio ičeg drugog osim suverene države BiH”.

– Entitet RS će postojati samo dok, i u mjeri u kojoj, bude poštovao državu BiH, odnosno njen suvernitet, teritorijalni integritet, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. Podsjećam Milorada Dodika da članovi Predsjedništva svoju dužnost prihvataju izgovarajući i potpisujući slijedeću svečanu zakletvu:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Poštovati Ustav BiH znači osiguravati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom pedlju BiH. To, između ostalog, znači poštovati i osigurati i pravo bošnjačke djece u entitetu RS da uče bosanski jezik. Poštovati Ustav BiH znači poštovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Poštovati Ustav BiH i provoditi Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse u cijelosti znači poštovati ulogu i ovlaštenja institucija međunarodne zajednice, koji su utvrđeni i proističu iz tog sporazuma, posebno ovlaštenja Visokog predstavnika utvrđena Aneksom 10. Poštovati Ustav BiH znači poštovati i provoditi sve zakone koji su do sada donešeni, a u čijem donošenju je učestovao i Milorad Dodik i SNSD – ističe Džaferović.

On je odbacio bilo kakvu mogućnost prenosa nadležnosti sa države na entitete.

– Izvjesno je samo to da će u procesu euroatlanskih integracija doći do dodatnog jačanja suvereniteta i ovlasti države BiH i njenih institucija, kako na vanjskom tako i na unutrašnjem planu. Ukoliko budem izabran za člana Predsjedništva BiH, nikome neću dozvoliti bilo kakvo djelovanje suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Neće proći nijedan pokušaj protivustavnog i antidejtonskog djelovanja, ma od koga taj pokušaj došao! – poručio je Džaferović.

On je na kraju pozvao Milorada Dodika i sve druge kandidate za člana Predsjedništva BiH da kampanju vode takmičenjem ideja, programa i planova koji će svim građanima BiH donijeti dobrobit, a ne, kako je naveo, kreiranjem strahova i destabilizacijom prilika u BiH.

– Naš zadatak je da osiguramo stabilnost, sigurnost i napredak. Jer, to je ono što je potrebno i što žele svi narodi i građani BiH – zaključio je Šefik Džaferović.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...