Džaferović o posjeti Briselu, negiranju UZP-a i diskriminaciji u RS-u

Srna

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da Predsjedništvo na prvi sastanak sa zvaničnicima EU u Briselu ide sa viješću da je BiH završila odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

“Odgovori na dodatna pitanja praktično su finalizovani”, ostaje da se prevedu na engleski i da se obave neke tehničke stvari”, rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je izuzetno važno što Predsjedništvo BiH u svoju prvu zvaničnu posjetu ide u Brisel, gdje su sjedišta EU i NATO.

“Ovo je poruka Predsjedništva BiH da želimo da gradimo evropski put naše zemlje, što je moguće brže”, rekao je Džaferović.

Ocijenivši da BiH treba što prije da postane članica EU i NATO, Džaferović je zaključio da bi realizacijom ova dva vanjskopolitička opredjeljenja politička scena u BiH postala stabilnija.

Džaferović od posjete Briselu očekuje da BiH dobije signale EU o potrebi poštovanja vladavine prava kao elementarnog principa na kojem je utemeljena Unija.

On je dodao da očekuje da u toku ove godine, što je moguće prije, BiH dobije status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o sutrašnjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH, Džaferović je rekao da je to prilika da se PIC suoči sa svim mogućim opstrukcijama Dejtonskog sporazuma od kada je on potpisan i od kada je u primjeni, kao i sa brojnim slučajevima diskriminacije, za koju je rekao da je “naročito prisutna u Republici Srpskoj”.

Komentarišući Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora HNS, on je ocijenio kao “civilizacijsku sramotu veličanje takozvanog udruženog zločinačkog poduhvata nakon odluke Haškog tribunala”.

Džaferović je zatražio od svih u BiH da “promijene stavove i da ih usklade sa civilizacijskim tendencijama” kako bi se mogli posvetiti rješavanju brojnih drugih pitanja.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...