Džaferović: Štetno i opasno povezivanje odnosa između Srbije i Kosova sa BiH

N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda je komentarisao povezivanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom rekavši da je to neprihvatljivo, štetno i opasno.

U nastavkuvam u cijelosti prenosimo saopštenje Džaferovića:

Neprihvatljivim, štetnim i opasnim smatram nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS.

Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa između dviju država. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije.

Zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo bi biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti. Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijele regije, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu.

Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Stoga, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština, poručio je Džaferović.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...