– Amar i Davud, vjerovatno su najmanje bebe rođene u Unsko – sanskom kantonu. Po rođenju su imali tek 740 i 580 grama sa malim šansama za preživljavanje. Danas imaju osam mjeseci i nakon niza operacija i zdravstvenih komplikacija, majka Dženana ih s razlogom naziva Božijim čudom jer su izdržali neizdrživo. Sve je promijenila njena odluka da rodi djecu iako su joj ljekari, u petom mjesecu trudnoće, zbog nastalih komplikacija, savjetovali upravo suprotno. Tražeći spas, neočekivano, rodila je u Njemačkoj gdje su blizanci dobili adekvatnu liječničku pomoć i izborili se za život međutim ne i sa bh. institucijama. Savladali su dvije loše prognoze, nadjačali i one minimalne šanse koje su im davali za život ali nisu uspjeli dotaknuti zdravstveni sistem da im plati liječenje

– Prvih pet mjeseci trudnoće protekli su uredno sve do nastalih komplikacija, zbog kojih su ljekari Dženani savjetovali da odustane od trudnoće jer spasa za njenu nerođenu djecu nema, barem ne na domaćem tlu. Odlučila je odigrati protiv sudbine i savjeta ljekara i grčevito se boriti za dva otkucaja srca koja je čula i nosila u sebi.

Blizanačka transfuzija, bila je dijagnoza pod pretpostavkom, kojoj ljekari ovdje nisu mogli odgovoriti. Zahtjevalo je to hitnu reakciju jer u suprotnom, slijedi fatalan ishod trudnoće. Vođena time, s namjerom da se spriječe daljne komplikcije i spasi život bliznaca, zakazala je pregled u jednom njemačkom institutu.

Pregled je bio zakazan za ponedjeljak, međutim, blizanci su bili nestrpljivi, i neočekivano, rođeni su u petom mjesecu trudnoće, dan prije pregleda. Porod, kojeg ljekari, iako su pokušavali, nisu mogli spriječiti nije bio dobar ni za mamu ni za bebe. Amar je rođen sa 740 grama a Davud tek sa 580. Nisu disali samostalno i bili su suočeni sa nizom zdravstvenih problema i po drugi put sa minimalnim šansama za preživljavanje.

Sa svega pola kilograma po rođenju Davud je, zbog puknuća crijeva, imao dvije operacije i bio izložen ogromnim bolovima zbog kojih je primao morfij. Njegovo maleno tijelo, nije se razvijalo ali Davudova borba za život bivala je sve jača. Osam mjeseci kasnije, Davud i Amar su vesele bebe, na svu sreću, sa minimalnim posljednicima koje je za sobom ostavila bolest.

Dženanina djeca, blizanci Amar i Davud, izdržali su neizdrživo. Dva puta su dobili bitku za život i pobjedili dvije loše prognoze ali nisu uspjeli dotaknuti državu ni vlastodršce. Njihovu bespoštednu borbu i liječenje u Njemačkoj plaćaju građani ove zemlje jer država za njih nema novca. Do sada su savjesni građani uplatili 125 hiljada eura a do kraja marta, neophodno je još 155.

Bebe heroji ili Božija čuda kako ih majka naziva, kojima izražavamo divljenje za svaki trenutak borbe, trebaju našu pomoć jer zdravlje i život za državu, kako se čini, nažalost, imaju cijenu i zakon. Od toga, jača je samo ljubav jedne majke.

(RTV USK)