Dženaza-namaz Khashoggiju klanjaće se danas u Mekki i Medini

N1

Dženaza – namaz u odsustvu za ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija biće klanjanja danas u Mekki i Medini, u Saudijskoj Arabiji.

Salah Khashoggi, sin ubijenog kolumniste Washington Posta, preko Twittera je kazao da će dženaza-namaz biti klanjana u Medini nakon klanjanja sabah-namaza, kao i u Mekki nakon džuma-namaza.

Salah je ranio rekao da će porodica saučešće za njegovog oca primati od petka do nedjelje u njihovom domu u Džedi.

Khashoggi je ubijen 2. novembra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nakon nekoliko dana odbijanja bilo kakve umiješanosti u zločin Saudijska Arabija je priznala da je Khashoggi ubijen u konzulatu, ali uz tvrdnje da kraljevska porodica nije imala prethodna saznanja o zavjeri da se ubije novinar.

Njegovi posmrtni ostaci tek treba da budu vraćeni porodici, koja je zatražila povratak, nakon izvještaja da je Khashoggijevo tijelo ratsvoreno u kiselini.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir izjavio je jučer kako ta zemlja zločinom i velikom greškom smatra ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

On je kazao da je Saudijska Arabija odlučna u nakani da sudskim putem procesuira sve odgovorne za ubistvo Khashoggija.

Ističući kako saudijske institucije u istrazi sarađuju s turskim institucijama, Al-Jubeir je kazao kako i dalje ima pitanja na koja treba naći odgovore.

Ured glavnog saudijskog tužioca saopćio je jučer da su podignute optužnice protiv 11 od ukupno 21 optuženika za ubistvo novinara Khashoggija.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu kazao je da su izjave saudijskog tužilaštva nezadovoljavajuće.

On je pozvao saudijske vlasti da otkriju čitavu mrežu koja stoji iza brutalnog ubistva i odgovore na ključno pitanje gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara.

Izvor: N10

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...