Na današnjoj džumi, koju smo zabilježili u gradskoj džamiji u Bihaću, hatib je pročitao hutbu reis uleme Huseina Kavazovića. Njegova hutba je bila obavezna da se pročita u svim džematima u BiH i u Bošnjačkim džematima u dijaspori.
Reis je vjernicima poručio da slijede srednji put, te da se shodno hadisu, protiv terora i ekstremizma bore i rukama, i riječju i srcem.

U tom smislu je pozvao nadležne državne institucije da se protiv ekstremista bore konkretno, njihovim osujećivanjem i fizičkom kontrolom, učene ljude, profesore i intelektualce je pozvao da svojim riječima utiču na mlade ljude da ne slijede fatalističke i sektaške pravce, te da u svojim govorima osude jednu ružnu ideologiju kao i one koji inspirišu muslimane na zastranjivanje. Obične građane, džematlije, pozvao je da u srcu budu protiv nakaradnih tumačenja vjere islama.

O teroristima Reis je kazao da su oni postojali oduvijek, njima nije valjao ni hazreti Osman ni hazreti Alija pa su ih ubili, te da se modernim ekstremistima ne smije dozvoliti da ubjeđuju muslimane kako cilj opravdava sredstvo. Ni jedan cilj ne može opravdati ubijanje nevinih ljudi, žena i djece, poručio je reis.
Osim toga, njihove aktivnosti i do sada najviše su nanosile štete muslimanima, ne samo u egzistencionalno političkom smislu, nego i zbog činjenice da su bar 80 posto žrtava terorizma upravo muslimani.

//MojUSK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.