Srce našeg 47-godišnjaka ponovo je zakucalo, a ubrzo su se stabilizovali vitalni parametari. On je zadržan u KCUS-u i osjeća se veoma dobro

Još jedna divna vijest objavljena je na Facebook stranici Hitne pomoći Kantona Sarajevo. Naime, nedavno je u vozilu Hitne pomoći obavljen porođaj, a sada su uposlenici ove zdravstvene ustanove reanimirali pacijenta.

U ambulanti Centralnog objekta Hitne pomoći Sarajevo medicinsku pomoć, kako se navodi i objavi, 30. novembra u 14.30 sati pomoć je zatražio sugrađanin, ne sluteći šta će se desiti.

Pacijent je tokom pregleda iznenada izgubio svijest, a njegovo srce je prestalo sa radom. No, ekipa Hitne pomoći je odmah započela mjere održavanja života, a zahvaljujući novim reanimacionim kolicima, sva potrebna medicinska oprema našla se u službi pacijenta u roku od 10 sekundi.

“Nakon reanimacionih postupaka i isporučenog elektro-šoka, srce našeg 47-godišnjaka ponovo je zakucalo. Ubrzo nakon toga dolazi do stabilizacije vitalnih parametara pacijenta, a sa riječima ‘uhh što potonuh’, zvanično je započeo i svoj novi život. Uz kontinuiran medicinski nadzor transportovan je na KCUS, gdje je promptnom reakcijom kolega uspješno izveden invanzivni, dijagnostičko-terapijski zahvat”, navodi se.

Nakon ugrađena dva stenta, pacijent je zadržan u KCUS-u na daljnjem tretmanu i osjeća se veoma dobro.

“Iskrene čestitke našim herojima u crvenom i kolegama sa KCUS-a, a našem pacijentu želimo brz oporavak i puno sreće u novom životu”, navodi se na stranici Hitne pomoći.

Na ovu objavu na Faceboku uslijedio niz pozitivnih reakcija i pohvala rada uposlenika Hitne pomoći.

Izvor: Oslobodjenje

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.