Ekskluzivni snimci: Pogledajte hapšenje Sejfovića i ostalih u akciji FUP-a

Anel Sejfović, Almedin Ćato, Senad Agušević i Arman Crnčalo uhapšeni su danas u Sarajevu u akciji kodnog naziva “Escape” koju su pod nadzorom sarajevskog Tužilaštva, izveli pripadnici Specijalne jedinice FUP-a.

 Anel Sejfović, Almedin Ćato, Senad Agušević i Arman Crnčalo uhapšeni su danas u Sarajevu u akciji kodnog naziva “Escape” koju su pod nadzorom sarajevskog Tužilaštva, izveli pripadnici Specijalne jedinice FUP-a.

Oni se sumnjiče da su u prethodnom periodu, od muškarca iz Sarajeva, iznuđivali novac i imovinu, upućujući mu pri tome ozbiljne prijetnje po njegov život, kao i živote bližih članova njegove porodice.

U nastavku vam donosimo ekskluzivne snimke današnjeg hapšenja osumnjičenih.

Predložen pritvor za uhapšene na području Bihaća

U nastavku međunarodnih policijskih akcija naziva “Taurus” i “Ox” policijski službenici Granične policije BiH, na graničnim prijelazima, otkrili su i uhapsili još dvojicu osumnjičenih koji se terete da su kao organizatori, sudjelovali u počinjenju kaznenih djela organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima.

Također, postupajući tužitelj danas će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih, koji su lišeni slobode u okviru jučerašnjih aktivnosti u međunarodnim operacijama usmjerenim na otkrivanje i procesuiranje počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba.

Osobe za koje je predložen pritvor, uglavnom borave u pograničnom području BiH, na području USK, u blizini granice sa Hrvatskom, a istragom je utvrđeno da su više puta ilegalno prelazili granicu prilikom izvršenja kaznenih djela.

Pritvor se predlaže zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.

 

KRAJIŠNICI ZARAĐIVALI NA IZBJEGLICAMA // Pogledajte snimak akcije u kojoj su uhapšeni zbog krijumčarenja (VIDEO)

Pripadnici Granične policije BiH danas su, prema nalogu Tužiteljstva BiH, realizirali završne aktivnosti operativnih akcija „Taurus“ i „OX“, usmjerenih protiv krijumčarenja migranata.

U jutarnjim satima obavljeni su pretresi na osam lokacija na području Unsko-sanskog kantona. Lišeno je slobode šest državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ u vezi s kaznenim djelom “krijumčarenje ljudi“, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Državljani BiH bit će predani Tužiteljstvu BiH. Tijekom pretresa oduzet je dokazni materijal, nešto oružja i municije, a na jednoj lokaciji je otkriveno i osam ilegalnih migranata s područja Kosova i Iraka.

Akcije su realizirane u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske na području obje zemlje. Danas su i u Hrvatskoj obavljeni pretresi i lišeno je slobode 11 osoba.

Tijekom realizacije aktivnosti podršku su pripadnicima GPBiH pružile kolege iz Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Tijekom realizacije akcije podršku imali su i od Međunarodne organizacije za migracije (IOM-a).

Prikupljanje i obrada informacija u sklopu predmeta „Taurus“ počele su polovinom siječnja 2018., dok je operativna akcija „Ox“ započeta krajem veljače 2018. godine. Nositelji aktivnosti u BiH, policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH, identificirali su više od trideset osoba u dvije organizirane kriminalne skupine koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku. Obje skupine su djelovale na području Bihaća i Velike Kladuše. Dokumentirano je da su izvršili krijumčarenje i prijevoz najmanje 100 stranih državljana, među kojima su bili državljani Turske i s područja Kosova, te u nešto manjem broju državljani Afganistana i Iraka. Za krijumčarenje preko bh. granice od stranaca su naplaćivali od 500 do 550 eura.

Policijski službenici na granici provode pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH, obavljaju detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, ali istovremeno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim skupinama koje koriste nesreću migranata i stiču protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Današnje operativne akcije rezultat su navede aktivnosti, stoji u priopćenju.

Istraga i aktivnosti u predmetima kodnog naziva „Taurus“ i „Oks“, realizirane su u saradnji sa partnerskim agencijama iz Hrvatske, USKOK-om i MUP-om Republike Hrvatske, a uz pomoć i asistenciju Međunarodne organizacije za migracije IOM.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a u nastavku pogledajte akciju hapšenja.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.

 0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...