Kako doznajemo u neslužbenom razgovoru s Klaus-Peter Wilschom, zastupnikom njemačkog Bundestaga iz redova CDU-a, radne dozvole za Hrvate ukinut će se s 1. srpnjom ove godine.

S Wilschom smo se nakratko susreli u njegovom uredu u Paul-Löbe-Haus u Berlinu. U neslužbenom razgovoru potvrdio nam je da je politička odluka donesena te da se čeka da prođe parlamentarnu proceduru u koju će biti upućena pod brojem 242. Odluka o ukidanju, tvrdi Wilsch, bit će donesena u lipnju.

Njemačka je dužna odluku o produljenju ili ukidanju radnih dozvola za Hrvate donijeti do 30. lipnja 2015. Odluka tada može biti produljenje ili ukidanje radnih dozvola na razdoblje od iduće 3 godine, do 1. srpnja 2018. Ako se, kako tvrdi Wilsch, radne dozvole ukinu, ovaj datum za Hrvate će biti nevažan. Ako se pak dogodi da se radne dozvole ipak ne ukinu, do 30. lipnja 2018. morat će se odlučiti hoće li se ograničenje zapošljavanja produljiti za još dvije godine (model 2+3+2), kao što je bilo u slučaju Rumunjske i Bugarske.

Podsjetimo, ranije nam je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, potvrdio da će se on i njegovi stranački kolege zalagati za ukidanje radnih dozvola. Kako je u Njemačkoj na vlasti velika koalicija CDU/CSU/SPD, ako su iz dvije velike stranke odlučili da se radne dozvole za Hrvate ukidaju, nema sumnje da će takva odluka proći i izglasavanje u Bundestagu.

Wilsch – prijatelj Hrvatske

Klaus-Peter Wilsch nositelj je Reda hrvatskog pletera za iznimni doprinos u razvoju hrvatsko-njemačkih odnosa i ugledu Republike Hrvatske. Odlikovao ga je bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u kolovozu 2013. godine. Hrvati Wilscha pametne po novinskim člancima u uglednom FAZ-u. Kada je posjetio Vukovar 1998., Willsch je nazočio komemoraciji za žrtve u vukovarskoj bolnici. Tim povodom napisao je članak za FAZ pod naslovom ‘Mrtvi pobunjenici Vukovara’, u kojem je kritizirao zapadne zemlje zbog nedovoljnog angažmana za rješavanje poslijeratnih pitanja u Hrvatskoj. U još jednom članku u FAZ-u pod naslovom ‘Mrtvačka sinoda Den Haaga’ dao je potporu hrvatskim generalima Mladen Markaču i Anti Gotovini te je nazvao prvostupanjsku presudu pokušajem kriminalizacije hrvatskog obrambenog rata.

//CROEXPRESS.EU