Problem Unsko-sanskog kantona, Bosne i Hercegovine, ali i regije je iseljavanje stanovništva i smanjenje nataliteta. Zemlje u okruženju se bore protiv ovog problema usvajanjem strategija i raznim povlasticama za mlade kako bi iste zadržali. Bosne i Hercegovina je bez strategije, a u državno sivilo se utopio i Unsko-sanski kanton koji po mnogobrojnim pokazateljima zauzima neslavnu najlošiju poziciju u odnosu na svih 10 Kantona u FBiH. Tako je Unsko-sanski kanton kanton iz kojeg se u proteklih 5 godina najviše stanovniga iselilo, Unsko-sanski kanton je jedini koji ima veći broj nezaposlenih lica u odnosu na broj zaposlenih.

To se odražava na mnoge segmente društva, a prije svega se odrazilo na broj djece u osnovnim i srednjim školama što će lančanom reakcijom uzrokovati mnoge druge probleme. Prvi od njih je broj nastavnika, profesora i drugog osoblja u školama, pa je ministarstvo obrazovanja očigledno bilo primorano preko 300 lica staviti na listu tehnološkog viška, koja bi trebala poslužiti za popunu mjesta za kojima su pojedine škole izrazile potrebu.

U prilogu pogledajte spisak, a da li će Vlada USK sadašnja ili neka nova početi raditi na zaustavljanju mladih u egzodusu ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

Dopis:

Spisak:

Eventualne izmjene i dopune liste će biti objavljene uz naznačene nove podatke, stoji kao napomena na službenoj stranici Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta USK-a.