El Golfo je polu-kružni krater vulkana, formiran od erupcije vulkana “Timanfaya”. Vremenom, voda okeana mijenja konture kratera, a sada od njega postoji samo jedan čudo preživjeli zid, koji se preliva na suncu sa svim nijansama crvene i smeđe boje. Jezero, formirano na dnu polukružnog kratera je nevjerovatno svijetlo-zelene boje, zahvaljujući mineralima i mikroorganizmima. Na boju utiče poludrago zeleno kamenje na dnu.

 

Kraj jezera je crna pješčana plaža koja vizualno razdvaja svijetlo-zelene vode jezera od plavih voda Atlantika, međutim, u stvari, okean i jezero povezani su podzemnim strujanjima. Zbog svoje jedinstvenosti, od 1993. godine UNESCO je proglasio cijelo ostrvo prirodnim rezervatom.

 

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – El Golfo: Zeleno jezero i crna plaža / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.