Elvin Okugić gost emisije “Bez straha i cenzure”: Potrebna reforma obrazovnog sistema

cazin.net

Tema emisije bila je Studentski standard u BiH.

Kako je naglašeno u emisiji, za troškove studija, stanarine, hrane, knjiga, prevoza i odjeće jednom studentu u BiH potrebno je mjesečno 600 KM.

Riječ je o troškovima samofinansirajućih studenata na javnim bh. fakultetima. Nezadovoljni svojim standardom i načinom života, studenti se pitaju kako obezbijediti čak 80% prosječne plate za troškove studija, rečeno je u emisiji “Bez straha i cenzure” koju će gledatelji TV1 moći pratiti u ponedjeljak u 21 sat.

I Elvin Okugić smatra: “Da je Bosni i Hercegovini hitno potrebna reforma obrazovnog sistema. Na bh. univerzitetima kreda i tabla je najviše zastupljeno nastavno pomagalo, dok se u susjednoj RH od osnovnih školama primjenjuju tableti”.

Imamo nesposobne ljude u obrazovnom sistemu. Sama činjenica da je jedan član Predsjedništva izjavio da u studente ne treba ulagati jer svakako odlaze iz zemlje, drugi nezasluženo dobio počasni doktorat u Zagrebu, a treci od 13 predmeta imao osam dvica, dovoljno govori zašto imamo ovako nizak studentski standard.”

Istaknuo je da studentski standard najviše zavisi od odnosa države prema ovoj populaciji.

Koliko mladi razmišljaju studentskom standardu i o tome da li mogu biti zadovoljni onim što im država daje, razgovaraju Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra u Mostaru, Dino Eminović, direktor Studentskog centra u Zenici, te studenti Filip Filipić i Mahir Omerović iz Sarajeva, Elvin Okugić iz Bihaća i Aleksandar Gluvić iz Banja Luke.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...