Emiliano Sala (28) i pilot David Ibbotson srušili su se avionom 21. siječnja dok su letjeli iz Nantesa u Cardiff, a liječnici su sedam mjeseci nakon nesreće otkrili uzrok pada aviona.

Toksikološko ispitivanje tijela Emiliana Sale pokazalo je visok nivo ugljičnog monoksida u njegovoj krvi. Ta je količina, utvrdili su ispitivači, mogla prouzročiti moždani, pad u nesvijest ili infarkt. 

Odvjetnik Saline obitelji tvrdi da ovi rezultati pokreću nova pitanja i nove nedoumice. 

Foto: STEPHANE MAHE

Salina je krv sadržavala karboksihemoglobin, spoj ugljičnog monoksida i hemoglobina visok čak 58 posto koji je vjerojatno bio fatalan za mladog nogometaša i njegovog pilota, stoji u priopćenju, kako prenosi BBC. Velika količina monoksida omamila je pilota koji nije mogao normalno upravljati, a zbog toga se na kraju i srušio. Kao glavni uzrok neseće spominjala se starost aviona, a neki su spominjali i da pilot nije imao valjane isprave za letenje.

Le 6 janvier, deux semaines avant sa disparition, Emiliano Sala s'adresse à un de ses proches via WhatsApp. L'attaquant argentin n'a pas encore signé à Cardiff.

Il nous a autorisé à utiliser ce document inédit et troublant. #lequipeENQUETE pic.twitter.com/YqDnXQGvfw

— la chaine L'Équipe (@lachainelequipe) 22. svibnja 2019.

U priopćenju stoji stoji: 

– Razina karboksihemoglobina (COHb) viša od 50 posto u tijelu zdrave osobe smatra se uzročnikom smrti.

Foto: Emiliano Sala/Instagram

Daniel Machover, odvjetnik  koji zastupa obitelj pokojnog Emiliana Sale, rekao je:

– Obitelj smatra da je neophodno napraviti detaljnu istragu samoga aviona. Obitelj i javnost imaju pravo znati kako je ugljični monoksid ušao u kabinu – rekao je Machover, i zaključio:

– Sigurnost letenja ovisi o tome da se sazna što više detalja vezanih za ovaj stravični slučaj. 

Emiliano Sala poginuo je u padu aviona u Engleski kanal 21. siječnja. Letio je iz Nantesa u Cardiff u kojemu je trebao nastaviti svoju karijeru. Potpisao je ugovor ‘težak’ 17 milijuna eura, trebala je to za njega biti sezona iz snova, ali u Cardiff nije stigao. 

Ubrzo nakon polijetanja, avion je nestao s radara. Službena potraga je započela dva dana kasnije, a gotovo tri tjedna nakon nesreće istražitelji su locirali olupinu na 63 metra dubine i izvukli jedno tijelo. Mrtvozornik je identificirao tijelo Emiliana Sale, autopsija je napravljena u Engleskoj, a tijelo je zatim prevezeno u njegovu rodnu Argentinu gdje je pokopan. Tijelo pilota Davea Ibbotsona i sedam mjeseci nakon nesreće nije pronađeno.

Samo tri mjeseca nakon tragedije preminuo je Horacio, Emilianov otac. Njegovo je srce prestalo kucati, bol za sinom je bila prevelika…Izvor: Eva Grgić / 24sata.hr