Srpski filmski režiser Emir Kusturica (61), inače rođeni Sarajlija, tvrdi da njegov najnoviji film “Mliječni put” nije uvršten u zvaničnu selekciju ovogodišnjeg festivala u Kanu (Cannes), zbog njegove podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše The Guardian.

Riječ je o neviđenom kanskom poniženjuza Kusturicu, jer je on ranije dvaput dobio glavnu festivalsku nagradu “Zlatna palma” (Palme d’Or) – za filmove “Otac na službenom putu” i “Underground”, a sada njegov film nisu željeli čak ni prikazati u takmičarskom programu festivala koji se treba održati od 11. do 22. maja.

Kusturica tvrdi da iza ovakve odluke stoji politički uticaj.

“U posljednje vrijeme, politika se sve više upliće u način na koji festival u Kanu radi”, kazao je za ruski novinski servis. “Pretpostavljam da je neko izdao naređenje da moj film ne bude prihvaćen”, dodao je.

On je još dodao da ne vjeruje da je razlog odbijanja filma to što je predan dan nakon formalnog roka, “jer takve stvari nikad prije nisu predstavljale problem”

Podsjetimo, 2005. godine Kusturica je bio predsjednik žirija u Cannesu, a šest godina kasnije nadgledao je Un Certain Regard takmičenje.

Umjesto u Francuskoj, premijera filma sada treba biti u osmom mjesecu u Rusiji, na jednom festivalu u Rostovu na Donu.