Erasmus+, program razmjene studenata, predstavlja projekat Europske unije za mobilnost mladih. Studentima je ovim programom omogućen boravak do 12 mjeseci u inostranstvu uz pružanje financijske potpore u obliku stipendije.


Fotografija: European Commision/Erasmus

Erasmus+program mobilnosti predstavlja projekat Europske unije za mobilnost mladih s ciljem poticanja novih iskustava u području obrazovanja, jezika i kulture, promicanja saradnje među visokoškolskim ustanovama i organizacijama te obrazovanja studenata na međunarodnim univerzitetima.

Cilj Erasmus+ programa je da stvori nova radna mjesta, ali i omogući lakše zapošljavanje nakon dobijanja diplome, da unaprijedi i promoviše visoko obrazovanje, podrži saradnju između zemalja koje učestvuju u ovom projektu. Fokusiran je na jačanje potencijala kod mladih te ih motiviše da budu aktivni članovi društva, budi osjećaj za razumijevanje različitih kultura, te se bori za društvenu jednakost.

Kako bi se studentima maksimalno olakšao proces prijave na Erasmus+, ali i sam dolazak na odabrani univerzitet u inostranstvu, osnovana je i neprofitna studentska organizacija pod nazivom Erasmus Student Network (ESN).


Fotografija: ESN

ESN nudi pomoć svim studetnima koji se suočavaju sa bilo kakvim problemima ili se osjećaju usamljeno i napušteno. Ova organizacija često priređuje kulturne i društvene događaje, kao što su putovanja, filmske večeri, kurseve na kojima možete naučiti strani jezik ili nešto više o kulturi druge države.

Studenti u Tuzli sve češće koriste mogućnost Erasmus+ razmjene

Od 2014. godine, univerziteti širom Bosne i Hercegovine aktivno učestvuju u ovom programu Evropske Unije, te se na ovaj način i bh. studentima pruža mogućnost da provedu do 12 mjeseci na jednom od brojnih evropskih univerziteta. Samo jedan od njih je i Univerzitet u Tuzli (UNTZ). Koordinatorica Erasmus + programa na UNTZ, Mirha Mujkanović, kaže da je broj studenata koji učestvuju u ovom tipu razmjene sve veći.

“Osim što ima mogućnost slušati neke nove predmete, sa Erasmusom student dobiva uvid i u nove načine obrazovanja, učenja i istraživanja. Student, naravno dobiva novi pogled na život i svijet, proširuje svoje iskustvo i znanje i ista prenosi na zajednicu u kojoj živi i radi. Erasmus iskustvo studenta obogaćuje jer on postaje profesionalac proširenih vidika, sa jednim međunarodnim iskustvom. Na UNTZ smo primjetili da je broj odlaznih i dolaznih studenata sa svakom godinom sve veći i veći, a države u koje naši studenti najčešće odlaze su Turska, Austrija, Njemačka, Španija, Poljska, Mađarska te Hrvatska”, kazala je Mujkanović.


Fotografija: European Commision/Erasmus

Akademsku podršku i pomoć studentima velikim dijelom pruža i dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli, Nihada Dalibegović Džanić. Ona kaže da studijskim boravkom u drugoj državi studenti stiču dodatna znanja i vještine koje će im biti potrebne kroz život.

“U potpunosti smo svjesni smo koliko je internacionalizacija obrazovanja važna za ostvarenje našeg osnovnog cilja, a to je kontinuitet rada i razvoja Filozofskog fakulteta. Inovirajući studijske programe nastojali smo ih uskladiti sa srodnim akreditiranim studijskim programima u regionu. Željeli smo našim studentima pružiti jednake mogućnosti za sticanje znanja, ali i omogućiti im da barem jedan semester u toku školovanja provedu na nekom univerzitetu u inostranstvu i na taj način još više prodube svoja znanja i doprinesu boljitku našeg fakulteta, ali i šire društvene zajednice. Studijskim boravcima na drugim univerzitetima studenti će sigurno steći dodatne specifične i generičke komptencije i postati konkurentniji na tržištu rada jednom kad s ponosom budemo mogli kazati da su alumni Filozofskog fakulteta u Tuzli”, izjavila je Nihada Dalibegovic Džanić, dekanica filozofskog fakulteta u Tuzli.

Iskustva studenata

O Erasmusu smo pričali i sa studentima Univerziteta u Tuzli, koji su iskoristili mogućnost razmjene te proveli nekoliko mjeseci na Univerzitetu u Wroclawu, u Poljskoj. Jedan od njih je Samir Hadžiosmanović, student četvrte godine Odsjeka za engleski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu.

Samir trenutno boravi u Wroclawu, a kako mu se dopao studijski boravak u ovome gradu pročitajte u nastavku:

“O prijavi na Erasmus nisam dugo razmišljao jer sam od početka svog studiranja imao želju da usavršim svoje znanje na nekom od evropskih univerziteta. Budući da sam student engleskog jezika ovim programom sam dobio mogućnost da svo znanje i vještine koje sam do sada naučio primjenim i u praksi, jer su predavanja na engleskom jeziku ali i svakodnevna upotreba engleskog kroz razgovor sa kolegama mi je mnogo pomogla. Ovo iskustvo za mene je jedno od najboljih koje naš univerzitet može da pruži, te je uticalo na mene kako u privatnom pogledu tako i u profesionalnom.”


Fotografija: Hajra Karahodžić

Samiru se na razmjeni u Wroclawu pridružila i kolegica sa treće godine sa Odsjeka za engleski jezik i književnost, Ejla Suljčić. Ona kaže da se na Erasmus+ prijavila zbog želje za novim izazovima te upoznavanjem sa drugačijim načinom studiranja van Bosne i Hercegovine.

“Mnogo puta sam čula da ‘boravak vani’ promijeni čovjeka, međutim jedno je to čuti, a sasvim drugo to i doživjeti. Bila sam željna novih izazova te sam željela vidjeti kako studiranje funckioniše van naše države, a upravo Erasmus mi je to i omogućio. Koordinatori i profesori su bili od velike pomoći i prijateljski nastrojeni svo vrijeme, te su se trudili da moja iskustva sa razmjene budu što bolja. Ovo je jedinstvena prilika za svakog studenta da najljepši period života provede putujući i učeći na jako interesantan način”, izjavila je Ejla.

Više o iskustvima studenata, ali i priče koordinatorica Erasmus+ programa sa Univerziteta u Tuzli možete pročitati OVDJE

Na program Erasmus+ razmjene mogu se prijaviti učenici, studenti, nastavno i nenastavno osoblje na svim nivoima obrazovanja, mladi, osoblje i članovi organizacija koje rade sa mladima; sportski radnici, volonteri i sportisti. Međutim, pojedinci mogu učestvovati u projektnim aktivnostima isključivo preko svojih organizacija koji su dio projektnog konzorcija.

Autorica: Hajra Karahodžić