Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zatražio je danas od Armenije da prekinula svoju “okupaciju” azerbejdžanskog regiona Nagorno-Karabah, nakon izbijanja sukoba u tom području, javio je AFP.

– Došlo je vrijeme da se kriza u regiji, koja je započela okupacijom Nagorno-Karabaha, okonča. Kad Armenija napusti teritorij koji je okupirala, regija će se vratiti miru i harmoniji – rekao je Erdoan.

Podsjetimo, Nagorno-Karabah je međunarodno priznata teritorija Azerbejdžana, ali je pod kontrolom etničkih Armenaca.

Kada se regija početkom 1990-ih odlučila odvojiti, desetine hiljada ljudi su poginule u borbama. Sukob je ostao neriješen više od tri decenije, s povremenim borbama.

Ratno stanje proglašeno je tokom vikenda u nekim dijelovima Azerbejdžana, kao i u Armeniji i Nagorno-Karabahu, a stradalo je više desetina ljudi.

Turska je tradicionalni saveznik Azerbejdžana.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.