Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je da svaki uspjeh na demokratskom i ekonomskom progresu Turske predstavlja svjetiljku na putu prosperitetne budućnosti te zemlje, a da je takva svjetiljka i Novi aerodrom koji će sutra biti otvoren u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Dana Republike koji se sutra obilježava kao 95. godišnjica osnivanja savremene turske države, predsjednik te zemlje Erdogan čestitao je nacionalni praznik svim državljanima i prijateljima.

“Ostvarenjem vizije razvoja za 2023. godinu ćemo krunisati veliki put koji je naš narod prešao od Seldžuka, preko Osmanlija do osnivanja mlade Republike Turske. Vizijama za 2053. i 2071. godinu ćemo sve to podići na još viši nivo“, poručio je Erdogan.

Erdogan je u poruci odao počast osnivaču Republike Mustafi Kemalu Ataturku i svim turskim herojima koji su izvojevali pobjedu u ratu za nezavisnost i 29. oktobra 1923. godine proglasili Republiku.

Odao je Erdogan i počast svim turskim šehidima i gazijama koji su branili domovinu čiji svaki pedalj je natopljen krvlju i znojem.

“U sjećanju naroda i države vječno mjesto imaju i svi borci koji su poginuli u borbi protiv terorizma i u borbi protiv vojnog puča 15. jula 2016. godine“, naveo je Erdogan.

Ističući kako je svaki uspjeh Turske važan za cijelo čovječanstvo, a posebno za sve obespravljene i ugnjetavane koji polažu nadu u Tursku.

“Turska je trenutno 17. najveća ekonomija svijeta, a najveći humanitarni donator gledano po omjeru nacionalnog dohotka i izdvajanja sredstava za humanitarne potrebe“, poručio je Erdogan.

On je kazao da je Turska bila jedina zemlja koja je širom otvorila vrata i srca svim izbjeglicama kada su druge zemlje na granice poslale vojske, te je dodao da je Turskoj za to dovoljno da u historiji bude upamćena kao zemlja koja je otvorila vrata i podijelila hljeb s ugroženim ljudima.

“Nikada nećemo odustati od svojih časnih stavova i nećemo dozvoliti da nas na tom putu ometu bilo kakve prepreke, sabotaže i igre. Svom snagom ćemo raditi da bi Republiku učinili prosperitetnom i vječnom“, poručio je Erdogan.