Erdogan: Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine


Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju tokom iftara sa zanatlijama i građanima u predsjedničkoj palati u Ankari kazao da je Turska napravila važne korake kako bi otklonila negativnosti koje su postojale u odnosima s Rusijom.

“S Rusijom smo imali krizu u vezi s obaranjem aviona. Načinili smo potrebne korake kako bi uklonili ove negativnosti. Vjerujem da će dogovor, koji smo postigli pismom koje sam poslao u vezi s ponovnim razvojem odnosa s Rusijom, biti koristan za obje zemlje. Pismom upućenom Putinu izrazio sam žaljenje koje osjećamo zbog događaja koji se desio te ga podsjetio na mogućnosti regionalne saradnje u mnogim oblastima u kojima možemo zajedno učestvovati. Vjerujem da ćemo ostaviti iza sebe postojeću situaciju koja je štetna za obje zemlje te brzo normalizovati naše odnose”, rekao je Erdogan.

Erdogan se tokom večerašnjeg obraćanja dotakao i dogovora o normalizaciji odnosa između Turske i Izraela koji su bili zategnuti od 2010. godine.

‘Ove korake smo poduzeli pošto sam se juče(u nedjelju) čuo sa cijenjenim Abbasom, a u petak sa Halitom Mešalom. Oni su pozitivno procijenili ovu situaciju tako da smo mi nastavili istim putem.” rekao je Erdogan.

“Posredstvom Turske u Gazu će se moći dostavljati osnovne životne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i izgradnja stambenih jedinica. Prije Bajrama ćemo u Gazu dostaviti hranu, odjeću, obuću i slične potrepštine, težine 14 hiljada tona. To će brodom biti transportovano iz Mersina prema Gazi”, kazao je Erdogan.

“Mi do sada nismo prihvatili ništa što bi povrijedilo prava Palestinaca ili duše šehida sa Mavi Marmare” rekao je Erdogan i dodao da će se ubrzano činiti koraci ka poboljšanju stanja Palestinaca u Gazi koji pate već dugi niz godina.

Delegacije Turske i Izraela jučer su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane.

Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmaru 31. maja 2010. godine.

/TRT0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...