Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u utorak je stigao u zvaničnu posjetu Srbiji, a ovog puta u Beograd došla je i njegova supruga Emina. Ova dama često pravi društvu mužu na službenim putovanjima i posvećena je obavezama koje sa sobom nosi uloga prve dame, ali nikada nije krila da su joj djeca i porodica na prvom mjestu.

Par je u braku od 1978, dakle duže od četiri decenije, a tokom dugih godina zajedništva dobili su četvoro djece – dvije ćerke Ezru i Sumeju i dva sina Buraka i Bilala.

Ono što je zanimljivo jeste da su na turskoj javnoj sceni Erdoganove kćerke te koje su zastupljene i imaju značajnog udjela u društvu, dok biografije njegovih sinova ipak prate određene kontroverze… Ono što je činjenica jeste da su svi visoko obrazovani i uspješni poslovni ljudi, a uspjeli su da se ostvare i na emotivnom planu – svo četvoro imaju supružnike.

foto: EPA

Ahmet Erdogan

Ahmet je najstariji sin turskog predsjedničkog para, a rođen je 1979, godinu dana nakon njihovog vjenčanja. Školovao se na Univerzitetu Bilgi u Istanbulu, a svoj biznis razvoj započeo je kao suvlasnik kompanije “MB Denizcilik” koju je osnovao sa tamošnjim “veteranom brodogradnje” Mesitem Setinkajem. Ipak, 2015. saopšteno je da je tada 99 odsto vlasništva firme u njegovim rukama i da poseduje tankere vrijedne više od 80 miliona dolara.

Za njega se vezivao niz poslovnih kontroverzi, a zanimljivo je da je danas za razliku od ostale Erdoganove dece, potpuno izopšten iz javnosti, a čak se i njegova fotografija teško može pronaći.

Ahmet je bio u središtu velikog skandala koji se odigrao 1998. kada je pjevač klasične muzike Sevim Tanurek pre*inuo nekoliko dana nakon što ga je kolima udario upravo Ahmet, koji tada navodno nije imao vozačku dozvolu, a pritom je pobjegao. Za ovaj incident nikada nije kažnjen, a u to vrijeme njegov otac bio je gradonačelnik Istanbula.

Već 18 godina je u braku sa Semom Ketenči.

Bilal Erdogan

Bilal je drugo dijete Redžepa i Emine – rođen 1981. godine. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u rodnoj Turskoj, preselio se u Ameriku gdje je diplomirao političke nauke i ekonomiju na Univerzitetu Blumington u Indijanu. Naknadno se doškolovao, te je 2004. stekao i master diplomu na Harvardu. Po završetku studija stažirao je u Svjetskoj banci, ali se 2006. vratio u Tursku gde je započeo svoj poslovni put. Danas je jedan od tri ravnopravna akcionara korporacije za pomorski transport. Takođe je jedan od članova upravnog odbora tamošnje Fondacije za obrazovanje i omladinu.

foto: Prrofimedia

U brak sa Rejvan Uzuner uplovio je 2003, a par ima i dva sina. Inače, turski mediji su 2015. pisali kako se sa porodicom preselio u Bolonju kako bi tamo pohađao doktorske studije.

U februaru 2016. italijansko tužilaštvo protiv njega je pokrenulo postupak zbog optužbi o pranju novca i navoda da je prokri.jumčario velike količine novca u Italiju. Kasnije su ove optužbe odbačene.

Ezra Erdogan Albajrak

Ova dama rođena je 1983, a studirala je sociologiju i istoriju na Unvierzitetu u Indijani, da bi nešto kasnije magistrirala na Berkliju. Jedna od njenih prijateljica sa kojima je studirala opisala ju je kao “osobu sa jakom ličnošću i strogim uvjerenjima o životu, vjeri, politici i porodici”.

Članica je odbora Fondacije za obrazovanje i omladinu, a vrlo je aktivna u društveno-socijalnoj sferi. Učestvovala je i u kampanji “Mi volontiramo, mi smo nastavnici”, koja je podržala obrazovanje studenata sa invali.ditetom.

Foto: Profimedia

No, poznata je i po svom braku sa uticajnim turskim biznismenom Beratom Albajrakom u koji je stupila je 2004. godine, a par danas ima i troje djece. Njihova svadba bila je tada jedna od najluskuznijih i najraskošnijih vjenčanja u Turskoj, a prisustvovao joj je sam politički krem.

Njen suprug je trenutno ministar finansija u turskoj vladi, a prije toga bio je na poziciji ministra energetike.

Sumeja Erdogan

Sumeja je njihova najmlađa kćerka, a rođena je 1985. godine. Studirala je sociologiju i politiku na Univerzitetu u Indijani, a master diplomu iz oblasti ekonomije stekla je u Londonu.

Radila je kao konsultant turske političke partije AKP, zadužena za njihove odnose sa javnošću i izvještaje u svjetskoj štampi o njima. Zbog ovog položaja često je bila na međunarodnim putovanjima. Za nju se vezuje nekoliko manjih skandala, a uključuju pokušaje kontrole medija i naređivanje da se članci o njenjoj prošlosti uklone sa Interneta.

foto: Profimedia

Takođe, zapamćen je i incident kada je napustila salu u Narodnom pozorištu u Ankari tokom jedne predstave, tvrdeći da pokreti i replike izvedeni na pozornici nisu dio scenarija i da su željeli da je njima uvrede. Rezultat istarge bio je da glumci nisu imali uvrij.edljivo ponašanje, te da se na sceni odigravao uobičajeni scenario.

U maju 2016. udala se za Selčuka Bajraktara, a par još uvijek nema djece.

Novi.ba/ŽenaBlic

Izvor: / novi.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.