Erdogan: Turska spremna za ofanzivu protiv Kurda u Siriji

BHRT

Turska je pripremila planove za sveobuhvatnu i efikasnu operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Kako prenose svjetski mediji, ovo je potez koji bi mogao dodatno da pojača tenzije u području gdje se nalaze trupe međunarodne koalicije pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Turske trupe su već istjerale kurdske jedinice sa zapadne obale Eufrata, u dvije ofanzive 2016. i 2018. godine. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom i produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj.

“Uskoro ćemo ih napasti sveobuhvatnije i efikasnije”, rekao je Erdogan.

Turska je nezadovoljna zbog američke podrške kurdskim snagama u borbi protiv takozvane Islamske države. Vašington i Ankara su tokom ljeta postigli sporazum o odlasku kurdskih snaga iz strateški važnog grada Manbidž, što je smanjilo tenzije između dvije NATO saveznice.

Prema sporazumu, Manbidž, zapadno od Eufrata, obezbjeđivaće zajedničke američko-turske patrole. Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će ta operacija početi čim se završi sa obukom i da će nakon Manbidža “meta turskog djelovanja” biti region istočno od Eufrata.

Nije poznato kako bi eventualna turska ofanziva istočno od Eufrata uticala na američke vojnike koji tu sarađuju s kurdskim borcima.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...