ANKARA, TURKEY - OCTOBER 01: President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan addresses Turkish members of the parliament during the opening of the second legislative year of the 27th Term of Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara, Turkey on October 01, 2018. Evrim Aydin / Anadolu Agency

Turska je pripremila planove za sveobuhvatnu i efikasnu operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Kako prenose svjetski mediji, ovo je potez koji bi mogao dodatno da pojača tenzije u području gdje se nalaze trupe međunarodne koalicije pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Turske trupe su već istjerale kurdske jedinice sa zapadne obale Eufrata, u dvije ofanzive 2016. i 2018. godine. Ankara smatra YPG terorističkom organizacijom i produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj.

“Uskoro ćemo ih napasti sveobuhvatnije i efikasnije”, rekao je Erdogan.

Turska je nezadovoljna zbog američke podrške kurdskim snagama u borbi protiv takozvane Islamske države. Vašington i Ankara su tokom ljeta postigli sporazum o odlasku kurdskih snaga iz strateški važnog grada Manbidž, što je smanjilo tenzije između dvije NATO saveznice.

Prema sporazumu, Manbidž, zapadno od Eufrata, obezbjeđivaće zajedničke američko-turske patrole. Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će ta operacija početi čim se završi sa obukom i da će nakon Manbidža “meta turskog djelovanja” biti region istočno od Eufrata.

Nije poznato kako bi eventualna turska ofanziva istočno od Eufrata uticala na američke vojnike koji tu sarađuju s kurdskim borcima.