Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izbjegao je atentat 15. jula, prilikom pokušaja državnog udara jer je pilotu borbenog aviona F-16, koji je trebao pucati na Erdoganov avion nestalo goriva, prenosi turski Yeni Safak.

Borbeni avion F-16 pratio je putanju turskog predsjednika, ali mu nije mogao prići dovoljno blizu da bi pucao jer je ostao bez goriva. Iz policije je saopćeno da su najmanje dva borbena aviona prijetila Erdoganu.

Turski mediji prenose kako je Erdogan u noći pokušaja državnog udara dva puta “izbjegao smrt”. Prvi put u hotelu u Marmarisu, gdje je boravio na odmoru sa porodicom, a nakon toga u svom avionu, kada su ga pratili borbeni avioni pod kontrolom pučista.

U planiranju državnog udara 25 vojnika je bilo zaduženo za atentat na Erdogana, prenosi Reuters.

U pokušaju državnog udara u Turskoj poginulo je 250 ljudi, 2.000 je ranjeno, ne računajući žrtve među pučistima, prenose turski mediji.

/klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.