Ursula von der Leyen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX.

Evropska unija će posebnim mehanizmom “što je prije moguće” obezbijediti vakcine protiv koronavirusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saopštivši ishod video zasjedanja vođa EU.

Ursula von der Leyen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije obezbijedi Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU, prenijela je Beta.

Lideri EU su također odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa „jako obeshrabre nebitna putovanja“ unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU i „šengenska zona“, a moraju se tačno utvrditi i „crvene zone“ u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Ursula von der Layen i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante koronavirusa i naglasili da će zato biti preduzete sve mjera da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva EU.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 odsto stanovništva EU.

Izvor: Oslobođenje.ba