EU delegacija u BiH: Vigemark nije vršio pritisak na CIK!

BHRT

Iz Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini odbačena je tvrdnja pojedinih zvaničnika Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da je ambasador Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) vršio pritisak na članove CIK-a u donošenju odluka.
Naime, pojavile su se tvrdnje da je Vigemark urgirao da pri raspodjeli mandata u Dom naroda Federacije BiH budu primjenjeni statistički podaci sa popisa iz 2013. godine umjesto popisa iz 1991.godine, što u misiji EU u BiH odlučno demantiraju.

Ističu kako je nezavisnost CIK-a od suštinske važnosti kako bi bila osigurana provedba izbornog procesa na transparantan i demokratski način, a to uključuje i formiranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

“Odbacujemo potpuno neosnovane tvrdnje da je ambasador Vigemark vršio bilo kakav oblik pritiska na Centralnu izbornu komisiju. Smatramo da CIK treba djelovati u skladu sa svojim mandatom i postojećim ustavnim okvirom kako bi bila osigurana potpuna provedba izbornih rezultata. Ovo također podrazumijeva i poštivanje propisanih zakonskih rokova za izborni proces”, istakla je za BHRT portparolka Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Jamila Milović-Halilović.

Ona je dodala da misija EU u BiH u potpunosti podržava nalaze međunarodne posmatračke misije u vezi izbornog procesa, koji su “zasnovani na utvrđenim kriterijima i metodologijama”.

“BiH će u procesu integracija u Evropsku uniju trebati uvažiti prekoruke ove komisije o poboljšanju načina provedbe izbora”, istakla je Milović-Halilović.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...