Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU izrazili su na vanrednom sastanku u Briselu solidarnost sa zemljama koje su na svojim vanjskim granicama pod migrantskim pritiskom i istaknuli odlučnost da učinkovito štite te granice.

– Vijeće je izrazilo solidarnost s Grčkom, Bugarskom, Kiprom i drugim zemljama koje bi mogle biti pogođene na sličan način – kaže se u zajedničkoj izjavi koju su ministri usvojili na sastanku.

Dodaje se da će EU nastaviti tijesno sarađivati sa zemljama zapadnog Balkana u upravljanju migrantskim tokovima.

– Evropska unija ostaje odlučna u zaštiti vanjskih granica EU. Ilegalni prelasci neće biti tolerirani. U tom pogledu EU i njene zemlje članice poduzet će sve potrebne mjere u skladu s pravom EU-a i međunarodnim pravom -dodaje se u izjavi.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, koji je predsjedavao sastankom, rekao je na konferenciji za novinare da je cilj EU osigurati regularan i zakonit ulazak migranata te pružanje pune zaštite izbjeglicama.

Na pitanje što podrazumijeva pod zakonitim ulaskom i o poštovanju međunarodnog prava kada su u pitanju migranti i izbjeglice, ministar Božinović je rekao da “ilegalni ulazak na teritorij suverene države sigurno nije u skladu ni s europskim, ni s međunarodnim, a ni s nacionalnim pravom”.

Ministri su u svojoj izjavi “snažno odbacili” tursko korištenje migrantskog pritiska za političke svrhe. Riječ je o nešto ublaženoj varijanti jer je u ranijem nacrtu zajedničke izjave stajalo da Vijeće to “snažno osuđuje”, piše Index.hr.

U izjavi se kaže da Vijeće priznaje da Turska trpi pojačani migrantski pritisak na svom teritoriju i da je uložila znatne napore udomljavajući 3,7 miliona izbjeglica. Vijeće EU-a poziva Tursku da provodi dogovor iz 2016. koji je omogućio drastično smanjenje priljeva izbjeglica prema Evropskoj uniji, koja je zauzvrat obećala šest milijardi eura pomoći izbjeglicama na turskom tlu.

Sve zemlje članice, Evropska komisija i agencije EU izrazile su spremnost da pojačaju podršku područjima pod pritiskom, uključujući i raspoređivanje Frontexova tima za brzu graničnu intervenciju.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – EU ministri prvo dali oštru izjavu o Turskoj pa je ublažili / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.